• 0
 ≫ 

Prognoza bankarskog giganta: Kartice će nestati, keš će preživeti

 ≫ 

U narednoj deceniji, mobilnim plaćanjima će se obavljati dve petine ukupnih kupovina u prodavnicma u SAD, što je 4 puta više nego sada, a prognoza je slična i za druge razvijene zemlje

  • 0

Prema podacima najnovijeg istraživanja Dojče banke, gotovina i dalje o(p)staje, ali je rast onlajn plaćanja doveo do "izumiranja" plastičnih kartica.

U studiji je zauzet suprotan stav od popularne pretpostavke da su dani papirnog i kovanog novca odbrojani, i umesto toga se predviđa da će gotovina biti u upotrebi i u decenijama koje dolaze, zbog duboko ukorenjenog poverenja u njenu vrednost tokom neizvesnih vremena, prenosi portal Finextra.com.

"Kada ljudi diskutuju o budućnosti plaćanja, naginju ka tome da prognoziraju kraj gotovine. Naše gledište je drugačije. Ne samo da smatramo da će gotovina još dugo postojati, već prelazak na digitalni način plaćanja vidimo kao potencijal da se učini ništa manje od ponovnog uspostavljanja ravnoteže u pogledu ekonomske moći na globalnom nivou", navodi se u studiji.

U narednoj deceniji, mobilnim plaćanjima će se obavljati dve petine ukupnih kupovina u prodavnicma u SAD, što je 4 puta više nego sada, tako da će plastične kartice polako nestajati. Sličan rast očekuje se i u ostalim razvijenim zemljama. Međutim, različite zemlje će beležiti različite nivoe smanjenja gotovine i plastičnih kartica.

Na tržištima u usponu efekat bi mogao da stigne i ranije, jer mnogi kupci prelaze direktno sa gotovinskog na mobilni način plaćanja, bez toga da ikada poseduju plastičnu karticu. Kako bi sagledali budućnost plaćanja, analitičari su kao istražni uzorak uzeli Kinu, gde je vrednost onlajn plaćanja jednaka iznosu od tri četvrtine BDP-a, što je gotovo dvostruko više u odnosu na udeo iz 2012. godine.

Dojče banka je optimistična i u pogledu potencijala privatnih digitalnih valuta ističući da, ukoliko rast korisnika blokčejn novčanika nastavi da odražava broj korisnika interneta, onda će ih do kraja decenije biti 200 miliona, ponovo 4 puta više nego trenutno.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>