• 0

Evo šta se i dalje isplati kupovati u komšiluku, a nisu šećer i mleko

Čak i da cene u Hercegovini skoče, opet će nam se odlazak "preko granice" isplatiti, tvrde Dalmatinci

  • 0
Gorivo, Rezervoar, Benzinska Pumpa

Foto: Pixabay.com

Nekada su Dalmatinci išli "preko granice" samo da bi po povoljnijim cenama kupili ulje, mleko i šećer, a danas to rade zarad benzina. Potrebu za nabavkom osnovnih namirnica u Hercegovini isključila je pojava trgovinskih lanaca čije akcijske cene često privlače čak i Hercegovce.

Drugi motiv odlaska u Hercegovinu, osim goriva, jesu cigarete. Ne samo da je benzin tamo jeftiniji, čak i u odnosu na snižene cene goriva u Hrvatskoj, već hercegovačke pumpe primaju kune, marke i evre na odloženo plaćanje. Ušteda nije velika, ali je njima značajna, pa tako stanovnici pograničnih područja već godina ovako "pune" svoje automobile.

Najtraženiji je eurosuper 95, koji u Hercegovini košta oko 8,47, a u Hrvatskoj 9,98 kuna. Dizel u BiH košta 8,85, a u Hrvatskoj 9,85 kuna. Zbog niže cene, sada se za kupovinu goriva ovde odlučuju i oni koji su ga odbijali zbog lošijeg kvaliteta. Naime, u BiH se primjenjuju niži standardi kvaliteta, pa pojedine vrste derivata sadrže veće količine sumpora nego oni iz Hrvatske.

Cigarete su u proseku jeftinije za oko pet kuna po kutiji. Tako se na jednoj šteki uštedi pedesetak kuna, što je oko 7 evra. Kupci iz Dalmacije kažu da, čak i ako i Hercegovina podigne cene goriva i cigareta, opet će im biti isplativija. Mnogi od njih ni ne veruju u lošiji kvalitet benzina, o kojem se priča.

Druga dodatna pogodnost je povraćaj PDV-a na granici, a jedini uslov je da se roba mora izneti sa teritorije Bosne i Hercegovine. Na 100 potrošenih konvertibilnih maraka povraćaj je oko 9 evra.

(Telegraf Biznis/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>