• 35

Ko je momak koga Vučić stalno pominje i zašto mu ne odgovara veći minimalac i zabrana rada nedeljom?

Plate i minimalac, ali i zabrana rada nedeljom teme su koje su uvek u fokusu, bez obzira na to koje je godišnje doba, ili da li preti virus svetu

  • 35
Tomislav Momirović

Foto: Marko Todorović

Na njih se "kače" kako predstavnici građana, sidnikata, tako i predstavnici privrede i daju svoje viđenje stvari.

U poslednje vreme pojedini privrednici izdvojili su se kada je reč o toj prisutnosti, a jedan izazove pravu buru na društvenim mrežama, bez obzira na sadržaj onoga što tvitne ili postuje.

Njega često pominje i sam predsednik Aleksandar Vučić, u kontestu privatni vs. javni sektor.

Govoreći o privrednom rastu, prosečnoj plati i minimalcu, on je rekao:

- Ne dam da se ukine v. d. javnih preduzeća. Raspušteni direktori da naprave neprivlačnisektor, i da privatnik onda ne može da izdrži. Koliko god se radujem i borim za radnika, toliko brinem da li će na primer onaj mali, onaj vlasnik Mone...a on je bistar klinac, da kaže "ej vidi, meni ne odgovara da se toliko poveća minimalac, jer ja plaćam toliko i toliko stotina radnika". Dakle, morate da vodite računa - rekao je Vučić.

Dodaje da se ne vodi računa o javnim preduzećima kao što to rade privatne firme, i da je u tome razlika.

O tome koliko je realno da minimalac skoči vlasnik Mone i hotela Mona plaza čije se otvaranje očekuje u narednih mesec dana, Tomislav Momirović govorio je za Telegraf Biznis i dok je trajala rasprava u Socijalno- ekonomskom savetu. Tada nam je rekao da je svako veštačko određivanje cena od strane vlade i sistema nasilje nad tržištime i umanjenje budućih investicija.

- Ako će se podizati minimalac, on treba da bude maksimlano na nivou inflacije. Jer je ovde produktivnost jako mala - rekao nam je Momirović.

 

Momirović se osvrnuo i na to da li zabrana rada nedeljom znači otkaze?

- Već vidimo šta se dešava u Crnoj Gori gde je pre samo dva meseca zakon stupio na snagu. Došlo bi do smanjenja broja zaposlenih za 15 odsto, jer toliko otprilike iznosi smanjenje broja radnih dana ako se ne bi radilo nedeljom. Alternativa je smanjenje plata mada ne verujem da bi to iko prihvatio. S druge strane, promet se možda i ne bi smanjio, već se prelio na druge dane, pa bi u stvari za preduzeća to bilo finansijski pozitivno, zadržali bi promet, a smanjili troškove. Ipak, iako nama raste zaposlenost, ljudima i dalje fali novca, treba im posao - ističe Momirović tvrdeći da mera deluje kao da štiti radnike, ali u stvari bi mogla da ih ostavi bez posla.

On napominje i da ukoliko bi se odluka odnosila i na tržne centre ona bi im sigurno smanjila atraktivnost, pa bi se smanjile i investicije u tržne centre, što bi se u konačnici odrazilo i na građevinsku industriju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    24. januar 2020 | 12:24

    E strucnjak,bas zbog toga sto vodite vise racuna o finasijam nego o ljudim i njihovim potrebama tj porodicama,bice nas taman da stanemo po jednu krusku.Svi ce otici,nece niko da zasniva porodicu,svaki treci se razvodi a plate najmanje i penzije u svetu,a rade ko robovi!!

  • Sloba

    24. januar 2020 | 12:35

    Prometi- pazari od nedelje će se prelivati na pazare od ponedeljka, utorka itd. Tako da je prosto smešno da neko kaže da će imati manje promete i da je neradna nedelja razlog otpuštanja radnika.

  • Kurir

    24. januar 2020 | 13:23

    Kad su kurirske službe najavile da se više neće vršiti dostava subotom, mnoge firme su govorile kako neće više slati istim kurirskim službama, pričalo se da će kuriri dobijati otkaze, da će rejoni biti povećavani, ali se ništa od toga nije dogodilo. Firme idalje šalju robu kurirskim službama, a kurirske službe rade možda i bolje nego kad se radilo subotom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>