• 7
 ≫ 

Bogataši povlače novac iz švajcarskih banaka: Znaju li oni nešto što drugi ne znaju?

 ≫ 

Da li "najsigurnije banke na svetu" gube poverenje svojih klijenata? Zbog čega sve veći broj ljudi podiže svoj novac i smešta ga u privatne sefove? Odgovor na ova pitanja nije jednostavan

  • 7

Švajcarski privatni bankari žale se da su neki njihovi klijenti povukli veliki deo svog novca iz banaka kako bi ga sami čuvali, bez obzira na to što ova zemlja ima reputaciju najsigurnijeg i najpouzdanijeg mesta na svetu za čuvanje novca. Ovaj potez bogataša usledio je nakon pet godina negativnih kamatnih stopa, piše CNN.

Ovo je posledica politike koja je trebalo da spreči dalje jačanje franka, a koja je od privatnih banaka tražila da Švajcarskoj nacionalnoj banci plaćaju naknade za smeštanje novca u svoje sefove. Deo ovih troškova banke su prebacile na neke od svojih najjačih klijenata.

Ovo se nije dopalo onima koji su navikli da zarade od novca koji su dali na štednju, a za čije čuvanje sad moraju da plaćaju, pa su potražili druge opcije za njegovo skladištenje. Nekolicina klijenata preuzela je svoj novac kako bi ga smestila u privatne sefove, tvrde zvaničnici nekoliko tamošnjih banaka.

Švajcarski franci

Klijenti povlače novac Foto: Shutterstock

- Banka razmatra opcije sa klijentima. Ako nam oni dopuste da uradimo neke druge stvari na kojima ćemo zaraditi novac, onda im ne naplaćujemo štednju, ali banke polako počinju da gube mogućnost izbora u pokušaju da nađu način da ne naplaćuju čuvanje velikih svota novca – kaže Nomran Vilamin iz privatne banke „UBP“.

Tako su neke banke dovedene do svršenog čina i morale su da počnu da naplaćuju najvažnijim klijentima. Negativne kamatne stope, koje su se pojavila 2015. u Švajcarskoj, otežale su tamošnjim bankama sticanje profita od pozajmica i hipoteka.

„Credit Suisse“, švajcarska investiciona banka, objavila je prošle godine da će morati da bude primenjena negativna kamatna stopa od 0,75 odsto za iznose veće od dva miliona švajcarskih franaka. Ovo znači da bi za klijenta koji želi da stavi na štednju tri miliona švajcarskih franka banke u jednoj godini morale da plate 7.500 franaka.

Šta se dešava kada se novac povuče iz banke?

 

Ukoliko klijenti žele da povuku svoj novac iz banke, nailaze na komplikovanu logistiku. Oni prvo moraju da nađu mesto za njegovo skladištenje i da naprave finansijski plan.

Švajcarski franak

Negativne kamatne stope, koje su se pojavila 2015. u Švajcarskoj, otežale su tamošnjim bankama sticanje profita od pozajmica i hipoteka Foto: Pixabay/moritz320

Ludvig Karl, portparol kompanije „Swiss Gold Safe“, koja izdaje sefove u Švajcarskoj i Lihtenštajnu, kaže da je potražnja za sefovima njegove firme porasla od 2015. godine. Ali povlačenje velikih suma novca iz švajcarskih banaka može imati i negativne posledice ukoliko klijenti odluče da ga posle nekog vremena vrate u banku. Ako bi klijent došao sa, na primer, 800.000 franaka u kešu posle pet do 10 godina, banka bi pravila problem i postavljala mnoga pitanja.

Zbog novonastalog trenda, Švajcarska nacionalna banka je u septembru prošle godine saopštila da će podići donju granicu za plaćanje negativne kamatne stope, pa će iznos koji banke mogu da prihvate na štednju bez plaćanja naknade biti veći. Ipak, Švajcarska bankarska acosijacija je već sledećeg meseca objavila izveštaj o tome da „negativne kamatne stope više ne zadovoljavaju svoju ekonomsku svrhu“, a Evropska centralna banka, koja prati negativne kamatne stope u 19 zemalja koje koriste evro od 2014. godine, takođe se suočila sa zahtevima da istraži negativne efekte ovakve politike.

Video: Sve o leks specijalisu i šta to za vas znači

V. T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fil

    25. januar 2020 | 10:59

    Sve su to velike svetske i bankarske prevare. Kako što više oteti od naroda. Ogroman novac se koncentriše kod malog broja ljudi. Šta je krajnji cilj?

  • Brana

    25. januar 2020 | 12:18

    Zasluzili su ti svajcarci u sledecem ratu sve ono sto su finsnsirali u svim prethodnim ratovima a i to sto su krvavi opljackani plen okretali i bogatili se na njemu sve ove vekove.

  • Mirjana

    25. januar 2020 | 11:28

    Em mali cins na stednju u da jos placaju sef, pa nisu ludi da ga drze u banki.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>