• 62

Završen sastanak o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine

Kako navode pojedini izvori razgovaraće se samo o komercijalnim temama

  • 62
Voz, pruga

Foto-ilustracija: pixabay.com

Na osnovu dogovora specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, danas je u Berlinu održan sastanak o obnovi železničkog putničkog i kargo saobraćaja između Beograda i Prištine, koji je u prekidu duže od dve decenije, a delegaciju Srbije je, prema Tanjugovim informacijama predvodio Marko Ðurić.

Delegaciju Srbije su još činili i predstavnici resornog ministarstva i stručnjaci iz oblasti železničkog saobraćaja, a prištinsku stranu, kako navode mediji na albanskom, predstavljali su Džema Veseli, zadužen u privremenoj administarciji za drumski saobraćaj i Rame Kupeva, zadužena za putnu infrastrukturu.

Prema Tanjugovom izvoru, na sastanku u Berlinu se razgovaralo samo o komercijalnim temama, pošto je uslov Beograda za nastavak političkog dijaloga, koji će se i dalje voditi pod okriljem EU, ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, koje je uvela Priština.

 

Marko Đurić

Foto: Tanjug/ANDRIJA VUKELIC

Infrastrukturno povezivanje Beograda i Prištine bila je jedna od glavnih tema razgovora Vučića i Grenela u petak u Beogradu, kada je američki diplomata najavio da će se o detaljima sporazuma o obnovi železničkih usluga razgovarati na sastanku u Berlinu u ponedeljak.

Grenel je istakao da SAD žele da se dve strane fokusiraju na ekonomiju, nova radna mesta i prosperitet kao put ka normalizaciji odnosa.

U izjavi za američku agenciju AP, Grenel, koji je i ambasador SAD u Nemačkoj, ocenio je da bi sporazum o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine bio važan za obe strane.

Uspostavljanje železničkih veza, kako je rekao, postalo je prioritet nakon što su američki zvaničnici posredovali ove nedelje u postizanju dogovora o ponovnom uspostavljanju avionskog saobraćaja između Beograda i Prištine, posle 21 godine.

Predsednik Vučić preneo je novinarima posle sastanka sa Grenelom, da mu je ukazao na značaj ukidanja taksi, pošto je besmisleno da postoji železnička linija između Beograda i Prištine, a da u tom saobraćaju nemamo robu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lane

    27. januar 2020 | 21:32

    Jako bitno za Srbiju i njene gradjane !

  • Gaga

    27. januar 2020 | 22:34

    Beograd je za kompromisno resenje pitanja Kosova,dok Pristina nije za kompromis.

  • Dex

    27. januar 2020 | 21:50

    Obnova železničkog saobraćaja na relaciji Beograd Priština sigurno je da je od velikog interesa za sve nas. Verujem da ćemo dobiti pozitivno rešenje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>