Za pet dana skače cena cigareta, evo koliko će sada koštati one koje vi pušite

Naši sugrađani će na kioscima i prodavnicama za paklicu za nekoliko dana davati u proseku deset dinara više nego obično

Zbog novog pomeranja akciza, očekivano, doći će i do poskupljenja cigareta, i to u proseku za 10 dinara.

Duvandžije se, po pravilu, prilagođavaju šestomesečnom povećanju, što se na kraju odražava na potrošače i cenu paklice. Ovaj namet uvećan je za dinar i po, pa država po ovom osnovu od Nove godine uzima proizvođačima 73 dinara po paklici umesto dosadašnjih 71,5 dinara.

To je norma koja je predviđena akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine i važi do juna 2020. To podrazumeva da se dva puta godišnje uvećava specifična akciza. Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje i PDV.

Duvandžije su ranije podnele zahtev Vladi za poskupljenje, a nove cene stupaju na snagu 3. februara. One su objavljene i u "Službenom glasniku Srbije".  a novi Cenovnik JT Internacionala iz Sente stupa na snagu 10. februara.

Cigarete kompanije "Filip Moris" će tako prve "skočiti", pa će paklica "bonda" od 3. ferbuara, koštati 270 dinara. Malboro će biti 360,  na primer "flavor touch" će biti 320 (sada košta 310), parlament Aqua blue" će koštati 400 dinara.

Osim za cigarete, cene se usklađuju i za rezani duvan. Podsetimo, Srbija mora da dostigne standarde EU, koje propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta.

U Srbiji je sada oko 60 evra, čime naša država spada u one u kojima su cigarete najjeftinije.

Video: Carinici su tokom vikenda na prelazu Horgoš i Batrovci zaplenili gotovo 1000 paklica cigareta

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predator

    Neću da prestanem da pušim cigarete jer volim to da radim.

  • Lesa

    U restoranima zabranite, meni nista to poskupljene ne znaci

  • Suzana

    Ova svakodnevna poskupljenja u prevodu znace harac ( otimanje ) , pricaju o Evropi a mi dok se nismo pre 3 god odselili u Nemacku ja nisam verovala da smo mi ovde samo robovi i nista vise, mij muz sad radi u Hanoveru u auto servisu za satnicu 14 eu, obavezno radno vreme je 10 sati s' tim sto moze raditi kolko hoce a svaki sat preko 10 mu je placen 20eu. Moja plata u zdravstvu je 2400 eu pa eto da pojasnim ovde prepametnim dali je ovde u Nemackoj skupa paklica cigareta aki je platite 6-7 eu a mesecno primite oko 6 000 eu dve plate. Izracunajte kolko se ovde za te dve plate moze kupiti paklica cugareta i pored toga sto su 6-7 eu a kolko moze u Srbiji gde je plata 200 eu a paklica cigareta 2,3 eu. Toliko o liderima u regionu preko grbace naroda.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke