• 0

Koronavirus oborio evropske akcije: Najviše trpe rudari i luksuzni brendovi

Indeks STOKS 600 pao je jutros za 1,5 odsto, nakon što je tokom prethodne trgovinske sesije dostigao rekordan nivo

  • 0
Novac, pare, berza,

Foto. Shutterstock

Evropske akcije beleže danas oštar pad zbog rastuće zabrinutosti u vezi sa potencijalnom ekonomskom štetom od brzog širenja koronavirusa koji je "ugušio" tražnju za rizičnijom imovinom.

Broj smrtnih slučajeva od izbijanja epidemije u Kini porastao je na 81, a virus se proširio na više od 10 zemalja, uključujući Francusku, Japan i SAD.

Panevropski indeks STOKS 600 pao je jutros u 8:08 časova po GMT za 1,5 odsto, nakon što je tokom prethodne trgovinske sesije dostigao rekordan nivo, javlja Rojters.

Akcije rudarskih kompanija su se sunovratile za 3,1 procenat zbog izloženosti prema Kini i beleže najveći pad među svim glavnim evropskim podsektorima, koji su na jutrošnjem trgovanju redom ušli u "crveno".

Francuski indeks KAK prednjači s gubicima među regionalnim berzama usled pada akcija proizvođača luksuzne robe, kao što su LVMH, Hermes i Gučijev vlasnik Kering, koji se znatno oslanjaju na kinesku tražnju, a čija je vrednost potonula između 2,0 i 3,0 odsto.

Negativno je i kretanje akcija u Velikoj Britaniji.

Indeks Londonske berze FTSE 100, koji se u petak oporavio nakon što je Svetska zdravstvena organizacija objavila svoju procenu o virusnoj infekciji, pao je jutros za 1,5 odsto, što predstavlja njegov najgori dnevni rezultat od početka decembra.

Među najvećim gubitnicima na ovoj berzi su kompanija IAG, inače vlasnik Britiš Ervejza, koja je pala za 5,0 procenata, i luksuzni brend Barberi, koji je zbog velike izloženosti prema Kini registrovao gubitak vrednosti od 4,8 odsto.

Video: Panika, haos, strah i očaj, ko je sledeći? Ovako izgleda atmosfera u glavnoj bolnici u Vuhanu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>