• 2
 ≫ 

Lazar Ristovski: Odluka da damo 300.000 evra za epozodu nije dobra, ruše domaću kinematografiju

 ≫ 

"Pare su pare pa bile od stranih ili domaćih producenata", smatra naš proslavljeni glumac

  • 2

Nova Uredba Vlade Srbije o subvencijama za televizijske serije i reklame koja je usvojena krajem prošle godine, potresla je domaću scenu. Smatraju naime da ovim počinje eliminacija srpskih producenata, a da se otvara prostor samo za strance.

- Predlog uredbe da se donji limit sa 100.000 evra podigne na 300.000 za učešće privatnog kapitala u proizvodnji jedne epizode serijskog programa, je direktno rušenje domaćih producenata - kaže za Telegraf Biznis Lazar Ristovski, glumac, scenarista, režiser i producent.

Prema njegovim rečima, Uredba je protiv domaće kinematografije.

- Ne znam ko je to predložio, ali taj je protiv domaće kinematografije. Ne verujem da predsednik Aleksandar Vučić to zna i podržava, jer se upravo on borio da se fondovi za domaću kinematografiju povećaju poslednjih godina. Ako je uopšte upoznat sa tim, biće da je na reč poverovao nekom od svojih saradnika da je to za domaću kinematografiju dobro. Nije dobro! Pare su pare pa bile od stranih ili domaćih producenata - kaže Ristovski.

Podsetimo, preduslovi da se ostvari benefit ili povraćaj novca od uloženih sredstava za snimanje TV serija i reklama su promenjeni novom uredbom koju je Vlada Srbije donela u decembru.

Kamera, film Foto: Pixabay

Umesto ranijih sto hiljada evra po TV epizodi ili po snimljenoj reklami, koje producent treba da potroši da bi mu naša država vratila 25 odsto, sada mora da uloži tri puta više. Odnosno, najmanje tri stotine hiljada evra.

To, kako tvrdi domaća scena, je nemoguća misija za njih.

Za podsticaje snimanja stranih filmova i serija kod nas, prošle godine je izdvojeno 900 miliona dinara, dok je u 2018. isplaćeno 755 miliona dinara (6,5 miliona evra), a procenjena vrednost projekata koji su ih koristili bila je nešto viša od 35 miliona evra.

Kada je reč o filmskim projektima, novom uredbom srpska Vlada će subvencionisati snimanje domaćih i stranih filmova ukoliko producenti takođe potroše najmanje 300.000 evra. Za projekte koji premašuju 500.000 evra (i svojim sadržajem ne ugrožavaju ugled srpske države), biće izdvojeno 30 odsto povraćaja novca, što znači da će strancima i dalje biti jeftinije da snimaju u Srbiji nego u svojim zemljama.

Braneći budžet za ovu godinu, ministar finansija Siniša Mali rekao je u parlamentu da su državni podsticaji za investiranje u audio-vizuelna dela počeli da daju konkretne rezultate.

Poznavaoci prilika u filmskoj industriji ocenjuju da je Mađarska veoma jaka konkurencija našoj zemlji kada je u pitanju snimanje stranih filmova i ukazuju da je potrebno razviti infrastrukturu i povećati broj studija. S druge strane, Rumunija, Hrvatska, Ukrajina i Bugarska su naši direktni konkurenti, odnosno zemlje sa kojima se poredimo cenovno i infrastrukturno.

Video: Danica i Lazar Ristovski nakon premijere filma Kralj Petar I progovorili koliko su ponosni na sina, reditelja Petra Ristovkog

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoja

    27. januar 2020 | 14:13

    Lazar je u pravu. Siromašni smo mi za takvu vrstu nadmetanja.

  • fakir

    27. januar 2020 | 16:12

    sve što je snimao u poslednjih 8 god. je 100% finansirao budžet, sad kad je postao milioner i mimo propagandnih proekata bi samostalno da vrti lovu ne valja mu? dala baba dinar da udje u kolo, sad djuskaj i vriskaj, iz kola nidje ne ideš.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>