• 0

Nemojte ponavljati grešku Vorena Bafeta: Hteo sam da uložim u Gugl, ali sam se "za***ao"

Akcije Gugla su poslednjih godina porasle, podižući tržišnu vednost tehničkog giganta na više od bilion dolara

  • 0

Poznati investitor i milijarder Voren Bafet, priznao je da je razmišljao o ulaganju u Gugl, ali se odlučio da ne ulaže, zbog čega se danas kaje.

- Trebalo je da uložim u Gugl - rekao je on.

Akcije matične kompanije Gugla, Alfabeta, porasle su gotovo pet puta u poslednjih sedam godina. Da je Bafet uložio 500 miliona dolara na početku 2013, danas bi to vredelo gotovo 2,5 milijardi dolara.

Gugl se prvi put dopao Bafetu kada je shvatio da zavisi od njegove pretrage i oglašavanja. Berzanski gigant u vlasništvu Berkšir hataveja plaćao je Guglu oko 10 dolara za svaki klik mišem na oglas Geico, ali Guglova cena robe je bila nula.

- Zamislite da imate nešto što svaki put kada kliknete, zazvoni negde oko Kalifornije - rekao je Bafet pre tri fodine. - To je bio i jeste izuzetan posao i ima neke aspekte prirodnog monopola -

Drugi put je Bafet propustio šansu da uzme veliki udeo u Guglu kada su njegovi osnivači i tadašnji direktor posetili lično investitora u Nebraski, krajem dvehiljaditih. Trio je taman tada završio sve oko Alfabeta.

- Svideli su mi se - rekao je Bafet, ali ništa nije uradio tim povodom.

I njegov dugogodišnji partner Čarli Munger sada žali što nisu uložilo u Gugl.

- Za*ebali smo se - dodao je. - Mislim da Voren to isto misli -

Bafet je opravdao to time da nije mogao da proceni da li Gugl ima trajnu konkurentsku prednost ili će ga rivali prestići, rekao je investitorima. Lično je prebacio pretraživače, sa AltaVista na Google, po savetu bliskog prijatelja Bila Gejtsa.

- Pokušavao sam da se držim stvari koje poznajem dovoljno dobro - rekao je on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>