• 0
 ≫ 

Kina posle SAD proizvodi najviše oružja, ali mahom za potrebe svoje vojske

 ≫ 

Novu analizu sproveo je stokholmski Institut za mirovne studije

  • 0
Kina oružje Dongfeng-41  DF-41 ballistic missiles

Foto: Tanjug/AP

Kina, posle SAD, proizvodi više naoružanja nego bilo koja druga zemlja na svetu.

Odavno je jasno da Kina naveliko proizvodi oružje i vojnu opremu. Ipak, stokholmskom Institutu za mirovne studije SIPRI do sada je nedostajalo pouzdanih podataka za tačniju procenu obima poslovanja kineske vojne industrije.

U novoj analizi, kako navodi Dojče vele, Institut je došao do zaključka da kineska preduzeća proizvode manje naoružanja od američkih koncerna, ali više od kompletne ruske vojne industrije.

Četiri ispitivana koncerna, prema navodima SIPRI, prodaju naoružanje u vrednosti od ukupno 54,1 milijardu dolara, što je za 16 milijardi dolara više od 10 najvećih ruskih firmi, ali ipak daleko ispod rezultata američkih koncerna.

Reč je o firmama „Aviation Industry Corporation of China“, „China Electronics Technology Group Corporation“, „China North Industries Group Corporation“ i „China South Indsutries Group Corporation“.

Međutim, još uvek je dug put do toga da Kina dostigne nivo izvoza koji ima Rusija, budući da je najveći kupac ove robe upravo Kina. Još od 60-ih godina ova zemlja je počela s velikim ulaganjima u modernizaciju proizvodnje oružja, a posebno od 1999. godine, navodi SIPRI, i dodaje da je cilj podsticanje domaće proizvodnje naprednih oružanih sistema i tehnologija.

Video: Ovako Putin puca iz novog snajpera iz fabrike Kalašnjikov

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>