• 2

Još olakšica i novina za paušalce: Evo šta krije novi sistem za oporezivanje

Elektronska rešenja je već preuzelo 24 hiljade paušalaca

  • 2

Zahvaljujući modernizovanom sistemu za paušalno oporezivanje preduzetnici od samog početka znaju kolika će im biti poreska obaveza za tekuću godinu ili za naredne 4 godine, rečeno je danas na konferenciji "Modernizacija sistema paušalnog oporezivanja".

Sistem oporezivanja paušalaca je reformisan i predstavlja zatvoren sistem elektronske uprave, budući da preduzetnik može da se registruje, započne poslovanje, dobije poresko rešenja i plati ga, a da ni jednom ne kroči u filijalu Poreske uprave, rekao je predsednik Nadzornog odbora NALED-a i direktor PwC Vladislav Cvetković.

Uredba o paušalnom oporezivanju stupila je na snagu u januaru i preduzetnicima paušalcima već su dostavljena elektronska rešenja o iznosu obaveza u poresko sanduče. Prvi put je uvedena objektivna formula za obračun poreza i paušalci na portalu www.jpd.rs, mogu na indikativnom kalkulatoru da izračunaju poreske obaveze za četiri godine unapred.

Kalkulator su (potencijalni) preduzetnici koristili do sada oko 59.000 puta, dodao je Cvetković.

Posao, računar, pisanje, papiri, biznis

Foto: Pixabay.com

Objektivna formula za izračunavanje poreza sadrži važnu novinu, a to je da se preduzetnicima koji zapošljavaju dodatne radnike poreska obaveza zbog toga neće povećavati. Paušalci su, kako je rekao Cvetković, dobili još jednu pogodnost koju nikada nisu imali, a to je ograničenje najvećeg mogućeg rasta poreske osnovice na najviše 10 odsto godišnje, što takođe važi do 2023. godine.

Zahvaljujući tome, uspostavljen je sistem oporezivanja paušalaca koji je bez presedana po pitanju transparentnosti formule za utvrđivanje poreza, predvidljivosti i lakoće korišćenja, o čemu svedoči skoro 100.000 paušalaca kojima su elektronskim putem već isporučena rešenja za 2020. godinu. Rešenja je već preuzelo 24.000 paušalaca.

Rok za izmirenje obaveze za januar ističe 15. februara.

Prvi korak za one koji još nisu preuzeli rešenja, jeste instaliranje aplikacije sa sajta Poreske uprave i pribavljanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata. Rešenje u ime preduzetnika može da preuzme knjigovođa ili druga osoba sa sertifikatom koju ovlaste putem PEP obrasca. Od decembra 2019. na elektronska uverenja više se ne naplaćuju ni administrativne takse.

Novoosnovani paušalci neće morati da podnose poresku prijavu i zahtev za paušalno oporezivanje, a poresko rešenje dobiće u roku od 48 sati. Uz smanjenje poreza za početnike u biznisu, za mlađe od 30 i starije od 55 godina, kao i za porodilje, trudnice, lica sa invaliditetom i stare zanate, reforma predviđa i manje birokratije pri registraciji.

Video: Privredna Komora Srbije o paušalcima u IT

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mića

    28. januar 2020 | 20:30

    Kakve crne olaksice,svake godine sve skuplje i skuplje .

  • Dex

    28. januar 2020 | 20:33

    Za frizerski salon 27.000 ,pa vi procenite da li su olaksice ili ne.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>