• 0

Erbas se nagodio, plaća 3 milijarde evra jer je primao mito

I investitori odmah odreagovali

  • 0
Avion duga

Foto: Profimedia

Evropski proizvođač aviona Erbas je saopštio da je postigao načelni sporazum s francuskim, britanskim i američkim vlastima o obustavljanju istraga protiv kompanije, pokrenutih povodom optužbi za mito i korupciju i kršenje propisa o kontroli izvoza, izveštava Rojters.

Francuske i britanske vlasti su pokrenule istragu protiv Erbasa zbog sumnje u korupciju pri prodaji aviona u poslednjih više od 10 godina. Evropska kompanija se suočila i sa istragom u SAD zbog sumnji da krši američke propise o međunarodnoj trgovini oružjem.

Iz Erbasa su naveli da ne mogu da objave podrobnije detalje o pregovorima sa nadležnim organima vlasti, kao ni iznos koji će morati da plate na ime nagodbi, a neki štampani mediji spekulišu da je reč o sumi od oko 3,0 milijarde evra, dodaje britanska agencija.

Uprkos tome, akcije Erbasa su ojačale danas pošto su analitičari i berzanski akteri pozdravili činjenicu da je kompanija uspela da podvuče crtu ispod ove afere. Na otvaranju trgovanja, akcije Erbasa su porasle za 2,3 procenta.

- Erbas potvrđuje da je postigao načelni sporazum sa francuskim Parke Nasional Finansijerom (državna agencija za istragu finansijskih i privrednih delikata) i britanskom Kancelarijom za krupne prevare (SFO), kao i sa američkim vlastima - piše u saopštenju kompanije.

Dalje se precizira da su sporazumi postignuti "u okviru istrage po optužbama za mito i korupciju, kao i u vezi sa poštivanjem američkih propisa o međunarodnoj trgovini oružjem". Sporazume tek treba da odobre sudovi u Francuskoj i Velikoj Britaniji, kao i američki sud i regulator.

Erbas je već otpustio više od 100 zaposlenih zbog etičkih kao i pitanja poštivanja propisa kao rezultat vlastite istrage koju je kompanija sprovela zbod sumnji u koruptivne radnje.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>