• 1

Potrošači nezadovoljni zakonom o zaštiti: Evo šta im zadaje najviše problema

Potrošači najviše problema imaju kada je reč o komunalnim uslugama, parking servisu, infostanu

  • 1
Bračni par se ljuti na šalterskog radnika

Foto: Shutterstock

Iako su za 20 godina doneta četiri zakona u cilju harmonizacije propisa sa EU, ne može se reći da su potrošači u Srbiji zaštićeni kao u zemljama Unije, rekao je danas član pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU Nebojša Lazarević.

- Kod nas mora da počne da se radi na primeni propisa, ali i ispravljanju sektorskih propisa pre svega u oblastima telekomunikacija, komunalnih usluga i energetike - istakao je on na skupu o zaštiti potrošača, održan u organizaciji Centra za evropske politike, u Beogradu.

On je ocenio da je u Srbiji usvojeno mnogo zakona koji su zbunili privredu i potrošače, a da ti propisi nisu primenjivani, niti su doneli korist, kao i da su sada na potezu Ministarstvo trgovine, druga ministarstva i Narodna banka, koji u svojoj nadležnosti imaju zaštitu nekih kategorija potrošača. Kako kaže, potrošači najviše problema imaju kada je reč o komunalnim uslugama, parking servisu, infostanu.

- Mnogo veća zaštita potrošača je u razvijenim tržišnim ekonomijama, gde i trgovci vode računa o pravima potrošača jer su i sami pod velikim pritiskom konkurencije - rekao je on, i dodao da toga u Srbiji nema u dovoljnoj meri. Ocenjuje da dalje korake u zaštiti prava potrošača treba postizati na pravnom planu kroz mehanizme prinudne primene pravila, kao i na planu razvoja tržišta.

Video: Saznajte sve o bezbednosti vaših ličnih podataka

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Infostan

    29. januar 2020 | 10:13

    21 vek uveliko traje, a ne mozes da placas ono sto potrosis nego placamo vodu na osnovu prosecne potrosnje 2 zgrade, 50ak stanova i 150+ ljudi... da li ja treba da idem i da kontrolise kome curi vodokotlic pa ga bas briga i ostalo... hocu da platim ono sto potrosim i to je moje pravo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>