• 1

Republika Srpska u 2020. počinje sa gradnjom vetroparka i solarne elektrane

U planu je gradnja 16 vetroturbina koje bi imale ukupnu snagu od 48 megavata i godišnju proizvodnju od 126 gigavat časova

  • 1

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) planira da 2020. krene sa gradnjom solarne elektrane i vetroparka, vrednih oko 128 miliona evra, što je svojevrsni zaokret u njihovoj proizvodnji električne energije koja se do sada zasnivala na uglju i vodi.

Prema Privremenom operativnom planu nabavki za 2020. godinu, u prvom kvartalu će biti raspisan tender za izgradnju vetroparka “Hrgud” na istoimenoj lokaciji u opštini Berkovići, piše portal Capital. Taj projekat, vredan 64,5 miliona evra, u ERS-u planiraju da finansiraju vlastitim sredstvima, kreditom i donacijama, a pokretač će biti Direkcija za investicije ERS-a.

Ranije su na ovoj lokaciji izvršena jednogodišnja ispitivanja potencijala vetra na osnovu kojih je izrađena Studija opravdanosti ovog energetskog objekta. Srednja godišnja brzina vetra se kreće od šest do osam metara u sekundi na visini od 79,5 metara. U planu je gradnja 16 vetroturbina koje bi imale ukupnu snagu od 48 megavata i godišnju proizvodnju od 126 gigavat časova.

S obzirom na lokaciju vetroparka, biće potrebno da se izgradi preko šest kilometara puta. Na kraju ove godine, trebalo bi da bude raspisan javni poziv za izgradnju solarne elektrane, koja će biti pozicionirana 12 kilometara jugoistočno od Trebinja. Solarna elektrana “Trebinje” imaće instalisanu snagu od 100 megavata i godišnju proizvodnju od 147,7 gigavat časova.

Prema zvaničnim podacima, ERS proizvodi 56 odsto ukupne električne energije u termoelektranama, a 44 odsto u hidrocentralama.

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SS

    29. januar 2020 | 11:00

    Свака част Републици Српској ако ово изведе, могла би и Србија да се угледа мало на овакве ствари...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>