• 0

Prvi čovek Boša poručuje: Koronavirus će oboriti globalnu proizvodnju automobila

Postoje predviđanja koja kažu da će se virus povući tek krajem februara ili čak marta, što će se negativno odraziti na lanac snabdevanja auto opremom

  • 0
Volkmar Denner

Foto: Wikimedia/Bosch Corporate Communications

Nove vesti nam stižu iz Štutgarta. Naime, Volkmar Dener, izvršni direktor kompanije Robert Bosch, koja je lider u proizvodnji i distribuciji opreme za automobile, kaže da bi koronaviurs mogao da utiče na globalni lanac snabdevanja, koji se ponajviše oslanja na Kinu.

- Prirodno je da smo zabrinuti, ali na osnovu aktuelnih činjenica, nema negativnih uticaja na naše poslovanje ili na lanac snabdevanja - rekao je Dener na konferenciji za novinare u Felbahu (Štutgart).

Robert Bosch se oslanja na Kinu, kao na globalnog proizvođača za električne motore, prenos i električnu elektroniku za ovaj tip vozila. - Moramo da sačekamo da vidimo kako će se stvari odvijati, a ako se one nastave ovim tokom, to će nepovoljno uticati na lanac snabdevanja. Postoje predviđanja koja kažu da će se virus povući tek krajem februara ili čak marta - kaže prvi čovek ove nemačke kompanije.

- Bosch u Vuhanu ima dve fabrike za upravljanje sistemima i termotehnologiju, sa oko 800 zaposlenih. Tamo nije bilo izveštaja o zaraženosti koronavirusom - kaže Dener, i dodaje da fabrike nisu radile za vreme Kineske nove godine, a "odmor" će biti produžen do 3. februara. Ipak, ovaj prekid neće uticati na globalno poslovanje kompanije.

Robert Bosch, koji na ukupnom nivou zapošljava 403.000 ljudi, u Kini posluje od 1909. i ima 23 automobilska proizvodna pogona na 60 lokacija ovog najvećeg svetskog tržišta za automobile. Kina je ujedno i dom najvećem broju radnika ove kompanije, izvan Nemačke.

Prošle godine, prodaja ovog nemačkog giganta je u Aziji dostigla iznos od 22,5 milijarde evra, a više od 10 milijardi je došlo iz Kine. Bosch očekuje da proizvodnja opadne za 2,6 odsto (na 89 miliona kola) u 2020. godini.

Video: Ulice Pekinga puste zbog straha od koronavirusa

(Telegraf Biznis/Rojters)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>