• 0

Svaki novi duvanski proizvod mora da prođe naučnu proveru

Još postoje milioni odraslih pušača koji bi, u nedostatku bolje alternative, nastavili da puše

  • 0
iqos, cigarete Foto: Shutterstock

Istraživanje koje je objavila kompanija Filip Moris internešenel je pokazalo da svi proizvođači, i elektronskih cigareta i duvanskih proizvoda koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan, pre nego što ih plasiraju na tržiište treba da sprovedu rigoroznu naučnu proveru svojih proizvoda.

U tom istraživanju objavljenom u Beloj knjizi "Unsmoke Your Mind: Pragmatični odgovori na teška pitanja, za budućnost bez duvanskog dima" navedeno je da 87 odsto ispitanika veruje da bi prilikom formiranja propisa "zakonodavni organi i institucije javnog zdravlja trebalo da razmotre aktuelne naučne dokaze koji se odnose na e-cigarete i duvanske proizvode koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan".

Istraživanje je Povaddo institut sproveo u 14 zemalja.

Iako su u kompaniji Filip Moris saglasni da je potpuni prestanak pušenja najbolje rešenje, realnost je da postoje milioni odraslih pušača koji bi, u nedostatku bolje alternative, nastavili da puše.

Nauka i tehnologija dugi niz godina su radile na razvoju boljih alternativa, kojima odrasli muškarci i žene treba da imaju pristup, a zarad unapredjenja opšteg javnog zdravlja, ukazuju u toj kompaniji.

- Bezdimne alternative cigaretama su realističan pristup rešavanju problema pušenja - rekao je generalni direktor operacija kompanije Filip Moris internešenel Jacek Olzak.

On je dodao da u vreme kada poverenje u institucije širom sveta opada, nauka i činjenice bi trebalo da budu osnov za donošenje odluka.

- Za nas je od ključnog je značaja transparentnost u deljenju nauke koja stoji iza ove vrste proizvoda, čineći je otvorenom za sve od

donosioca odluka, preko naučnika, akademskih institucija, do opšte javnosti - kazao je Olzak.

"Unsmoke Your Mind" je nastavak globalne incijative za budućnost bez duvanskog dima "Unsmoke Your World" koja je pokrenuta u 2019. godini.

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>