• 0

Veliki otpor u malom mestu: Narod ne da šume i jezera za "Teslinu" fabriku

U Grinhajdeu živi oko osam hiljada stanovnika, daleko od berlinskog haosa, a neki smatraju da bi im novi Maskov poduhvat potpuno poremetio život

  • 0
Grunheide

Foto: Wikimedia/Colin Smith on geo.hlipp.de

Kada je kompanija Tesla najavila izgradnju pogona nedaleko od Berlina, slavlju lokalnog stanovništva i političara nije bilo kraja, ali sada su se pojavili i prvi glasovi pobune, piše Dojče vele.

Objava Ilona Maska, da će svoju evropsku "gigafabriku“ za proizvodnju prestižnih električnih automobila da podigne u malenom Grinhajdeu (jugoistočno od Berlina), iznenadila je mnoge, a evo i zašto.

Grinhajde je mesto od samo 8.000 stanovnika, a obiluje jezerima, rekama, šumama, livadama. U njemu žive oni kojima je dosta užurbanog tempa i vreve obližnje metropole, budući da Berlin poslednjih godina zbog masovnog doseljavanja, kako kažu, "puca po šavovima". U tekstu ovog lista se navodi i da je "duh provincije bivše Istočne Nemačke u Grinhajdeu vidljiv na svakom koraku".

Gradnja fabrike trebalo bi da započne već ove godine. Ali, pre toga bi trebalo nešto i ukloniti, a to "nešto" je 300 hektara šume. - Moramo da mislimo na dugoročni značaj izgradnje ''gigafabrike'', a ne da razmišljamo samo na lokalnom nivou. Za posečena stabla će se sigurno pronaći neko rešenje - kaže za DV jedan od zagovornika za izgradnju.

Još jedan od argumenata za glasio je ovako: Bilo bi loše da Grinhajde ne poželi dobrodošlicu "Tesli". Istina je da će se poseći nekoliko stabala, ali koliko bi ih bilo uništeno da se ne proizvode CO2 neutralni automobili poput "Teslinih".

Protivnicima najviše smeta što lokalne vlasti slave dolazak fabrike u ovo mesto, apelujući na to da vrednost šume ne sme biti umanjena. - Problem je što vlasti pokušavaju da nam "prodaju priču" da je šuma, koja bi trebalo da bude posečena, ''bezvredna crnogorica''. Ali, samo crnogorična stabla sa svojim dubokim korenjem i mogu da prežive u ovom peskovitom tlu tokom sušnih perioda - kaže jedan od protivnika.

Grunheide

Foto: Wikimedia/Colin Smith on geo.hlipp.de

Na red je svakako došla i tema o nemačkom licemerstvu kada je reč o zaštiti životne sredine. Lokalci komentarišu da njihove vlasti ukazuju na uništavanje šuma u Brazilu, dok istovremeno žrtvuju nemačku netaknutu šumu zarad "industrijalizacije". Kažu i da je izgradnja trebalo da se planira za neko južnije mesto u Brandenburgu, gde ima mnogo napuštenih rudnika i gde ljudi vape za poslom.

- Tu se planiraju talionica i lakirnica, a možda i proizvodnja akumulatora. To je mnogo opasnih otpadnih materija i teško je zamisliti šta bi bilo s podzemnim vodama u slučaju neke nesreće - napominju protivnici. Navode i da Grinhajde zbog svoje infrastrukture nije spreman za ''gigafabriku'', budući da mu uske ulice ne dozvoljavaju ni izgradnju nekog novog stambenog objekta.

Šta je sa novim radnim mestima?

 

Stanovnici ovog malog mesta kažu da oni mahom rade u Berlinu, tako da ne veruju da će nova "Tesla" fabrika otvoriti nove šanse, kao i da zaposlenost nije upitna. - Uostalom, ova kompanija će ionako da zapošljava stručnjake iz drugih delova sveta, jer ih ovde konkretno nema - zaključuju oni.

Strasti su se smirile nakon što je Ilon Mask preko Tvitera poručio da njegovoj fabrici neće biti potrebno ni približno onoliko vode koliko to protivnici tvrde, kao i da će šuma biti samo jednim delom posečena. Pritom se, ukazuje Mask, ne radi o kvalitetnoj istorijskoj šumi, već o crnogorici koja je posađena za potrebe papirne industrije u bivšoj Istočnoj Nemačkoj. Od vikenda se više ne protestuje, ali verovatno samo do dolaska prvih bagera.

Video: Preroll Tesla mašina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>