• 1

Most star 20 godina i dalje fascinira kao prvog dana

Put seče jezero po kojem plove brojni brodovi i jahte

  • 1
Veluwemeer Aqueduct, Avadukt Veluwemeer

Foto: Shutterstock

Kada se grade mostovi, najčešće se radi o potrebi da se prevaziđe prepreka u vidu veće vodene površine kako bi drumski ili železnički saobraćaj mogao neometano da funkcioniše. Ovaj most u Holandiji, međutim, stvari je postavio naglavačke.

Akvadukt Veluwemeer je nesvakidašnji vodeni most koji je otvoren pre skoro dve decenije. Dužine 25 i širine 19 metara, most dizajniran tako da po njemu mogu da plove brodovi. Akvadukt je dubok tri metra, što omogućava manjim plovilima da pređu iz jednog dela jezera u drugi.

Ovaj neobičan most izgrađen je preko saobraćajnice N302 koja povezuje dva okruga, Flevoland i Gerderland. Put seče jezero Veluwemeer po kojem plove brojni brodovi i jahte.

 

Svaki dan prođe više od 30.000 vozila i brodova 

Po jezeru plovi veliki broj brodova čija visina varira, što je predstavljalo najveću prepreku izgradnji standardnog mosta po kojem bi išla vozila. Bilo je neophodno pronaći alternativu, a rešenje do kojeg su došli bilo je jeftinije i izgleda fascinantno.

Izgrađen je put koji omogućava da se automobili kreću ispod nivoa vode, ali ne u tunelu. Kao rezultat, više od 30.000 vozila – i automobila i brodova, svaki dan se kreću po vodenom mostu i putu, ne ometajući jedni druge.

Pogledajte snimak mosta:

(Telegraf.rs / Izvor: kucastil.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari