• 1

Prošao rok za adaptaciju: Od sutra svi proizvodi moraju da imaju QR kod

Potrošaci će moći da preko aplikacije skeniraju bar ili QR kod, i da saznaju poreklo proizvoda i osnovne podatke o njemu

  • 1
qr code, kju ar kod

Printskrin: Youtube/DoItForDummies

Svi proizvodi u maloprodajnim objektima u Srbiji od sutra moraju da imaju mašinski čitljivu oznaku: bar kod ili QR kod.

Zakon o trgovini počeo je da se primenjuje pre oko 6 meseci, osim odredbe jednog člana zakona (34. stav 8. Zakona o trgovini), koja se odnosi na deklaraciju, odnosno obavezu da roba bude označena mašinski čitljivom oznakom.

Proizvođačima i trgovcima ostavljen je period od pola godine kako bi se prilagodili promeni. Ranije je postojala samo mogućnost da pored osnovnih podataka na deklaraciji, kao što su naziv i vrsta proizvoda, ime proizvođača i tome slično, bude navedena i neka od mašinski čitljivih oznaka, ali to nije bilo obavezno.

Potrošaci će moći da, nakon instaliranja aplikacije na telefonu, skeniraju bar kodove ili neku drugu oznaku kao što je QR kod, i saznaju poreklo proizvoda i osnovne podatke o njemu.

 

Plaćanje telefonom skeniranjem koda

Foto: Shutterstock

Kako je Telegraf.rs nedavno pisao, građani Srbije će uskoro moći da među prvima u Evropi u svakoj prodavnici u zemlji plate robu skenirajući QR code.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    30. januar 2020 | 12:23

    Oce li u svim radnjama da bude ili samo u malim trgovinama posto su veliki lanci u njihovim rukama svercera i trgovaca na sivom trzistu a stace pijace

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>