• 0

Partneri iz Zagreba i Beograda u svađi posle izgubljenog milionskog posla

Zajednička kompanija Eol Prvi probila je sve rokove za gradnju vetroparka Trusina snage 51 megavati.

  • 0

Nakon što je vlada Republike Srpske oduzela koncesiju za gradnju vetroparka Trusina u Nevesinju, kompanije Omega Plus iz Beograda i Kermas Energija iz Zagreba, čije je zajedničko poduzeće Eol Prvi dobilo koncesiju ušle su u spor vredan gotovo 38 miliona evra.

Vlada Republike Srpske je 2012. dodelila koncesiju za izgradnju i korišćenje vetroparka Trusina, instalirane snage 51 megavat, kompaniji Eol Prvi u kojoj udeo od tri odsto ima i opština Nevesinje. Budući da su probijeni svi rokovi za izgradnju energetskog objekta vrednog 150 miliona maraka (oko 76 miliona evra), koncesija je oduzeta.

Kako piše portal Capital.ba, Omega Plus od Kermas Energije, bivše kompanije Danka Končara, tužbom pokušava da naplati 33,7 miliona evra po osnovu izgubljene dobiti zbog oduzimanja koncesije, za što je, kako smatraju, odgovoran njihov partner iz Zagreba.

Takođe, traže i 4,5 miliona evra po osnovu preostalog duga iz 2014. kada su kao osnivači koncesijskog društva Eol Prvi na Kermas Energiju preneli 87 posto udela, jer tvrde da im je plaćeno samo 27 odsto.

S druge strane, navodi Capital. ba, Kermas Energija pokušava preko skupštine kompanije Eol Prvi da smeni direktora.

Oni su lani pokušali da zakažu sednicu na kojoj bi Mandžuku razrešili dužnosti, ali je Smail Begović, predsednik Okružnog privrednog suda u Trebinju, doneo rešenje kojim se Kermas Energiji zabranjuje raspolaganje sa 87 odsto udela u kompaniji Eol Prvi kao i pravo glasa iz 60 odsto udela, te tako blokirao rad kompanije. Pravni zastupnici Kermas Energije žalili su se Višem privrednom sudu u Banjaluci.

Sud žalbu uvažava i predmet vraća prvostepenom sudu. Advokat kaže kako Kermas Energija od pravosuđa RS ne očekuje ništa osim fer i pravičnog suđenja.

Spor, međutim, novom tužbom ide dalje.

(Telegraf Biznis/Poslovni dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>