• 4

Zadužujemo se u dinarima 18. februara, a o platama i penzijama "pričamo u septembru"

Podsećam da smo u decembru imali prosečnu platu od preko 500 evra, a sada se borimo da plata bude 550, pa 600 evra, rekao je ministar finansija

  • 4
Siniša Mali

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dinarske obveznice na 12 godina biće oglašene na prodaju 18. februara, najavio je ministar finansija Siniša Mali, i istakao da će se u septembru ove godine diskutovati o povećanju plata i penzija.

- Srbija je ponovo stabilna, uspešna i ozbiljna - rekao je Mali, komentarišući jučerašnju prodaju državnih obveznica, denominovanih u evrima na rok od 20 godina, po stopi prinosa od 3 odsto, a u ukupnom iznosu od 150 miliona evra. Ministar finansija kaže da je cilj da se pokaže poverenje investitora i u domaću valutu.

- Napravljene su velike uštede, imamo suficit u budžetu koji je prošle godine bio nešto više od 12 milijardi dinara. Te viškove koristimo za investicije ili povećanje plata i penzija. Sada imamo projekte, a razmišlja se o tome po kojim cenama investitori mogu da nam daju novac da bismo sproveli planirana ulaganja - naglašava on.

Kao primer poverenja, naveo je jučerašnju uspešnu prodaju državnih obveznica, jer ističe da je ranije ročnost bila 15, a sada 20 godina za obveznice u evrima, što znači da investitori veruju da je država dovoljno stabilna u naredne dve decenije. Mali je podsetio da je država prošle godine imala dve emisije obveznica, a da je ostvarena kamata od rekordnih 1,2 odsto.

- Prošle godine imali smo 3,8 milijardi evra investicija. Kada se pogledaju ulaganja na Balkanu, 60 odsto investicija završi u Srbiji. Sada se razmišlja o dodatnom osposobljavanju radne snage i o njihovom obrazovanju - objašnjava ministar finansija, i ističe da je želja ministarstva još veći broj ulagača, kako bi više ljudi moglo da se zaposli.

- Tržište rada radi svoj posao, ide se ka tome da se plate povećavaju. Podsećam da smo u decembru imali prosečnu platu od preko 500 evra, a nekada smo kaskali za zemljama regiona. Sada se borimo da plata bude 550, pa 600 evra - zaključuje on. Ovaj rast bi, kako procenjuje, trebalo dodatno da podstakne projekat "Srbija 2025".

Video: Siniša Mali o važnosti potpisanih ugovora u Pekingu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djox

    30. januar 2020 | 17:15

    Koje godine?😂

  • Malajac

    30. januar 2020 | 17:00

    Čovek doktor svoje profesije😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  • Коста

    30. januar 2020 | 18:14

    Чико, немојте више да бринете о нама.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>