• 0

Štedi se i u dinarima i u devizama: Rekordni rast je zabeležen krajem 2019.

Dinarska štednja je, kako navodi NBS, krajem prošle godine iznosila 79,5 milijardi, što je za 30 odsto više nego na kraju 2018.

  • 0
Novac, dinari, stednja, novcici Foto: Shutterstock

Dinarska štednja, kao i devizna, u Srbiji su i tokom 2019. godine beležile konstantan rast iz meseca u mesec, dostigavši krajem godine svoje najviše nivoe, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Dinarska štednja je, kako se navodi, krajem 2019. godine iznosila 79,5 milijardi dinara, što je za 30 odsto više u odnosu na kraj 2018. Rast dinarske štednje u 2019. godini je najveći godišnji rast od kako se prate podaci, ističu iz NBS.

Uspon je nastavila i devizna štednja stanovništva, koja je povećana za 0,8 milijardi evra, dostižući na kraju 2019. godine rekordan iznos od 10,8 milijardi evra. Prethodne godine devizna štednja je bila povećanja za 0,6 milijardi evra.

Iz Centralne banke ističu da se kontinuirani rast dinarske i devizne štednje ostvaruje u uslovima smanjenja kamatnih stopa na oročenu štednju stanovništva, što "dodatno ukazuje da je poverenje građana u bankarski sistem Srbije na visokom nivou".

Prema rezultatima te analize, štediša koji je oročio 100.000 dinara na godinu dana i obnavljao oročenje u periodu od sedam godina, u decembru prošle godine bi dobio preko 30.000 dinara više, od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost navedenog iznosa od 100.000 dinara.

Isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednju veća je, ne samo za godišnje oročavanje, već i za štednju oročenu na kraće i na duže rokove. Iz NBS naglašavaju da je veća isplativost dinarske od devizne štednje rezultat monetarne i finansijske stabilnosti, i povoljnijeg poreskog tretmana dinarske štednje, jer se kamata na dinarsku štednju ne oporezuje, a kamata na deviznu se oporezuje po stopi od 15 odsto.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>