• 1

Zbog izjave da bi koronavirus mogao da pogura američku ekonomiju, američki ministar dočekan "na nož"

U suštini, Sjedinjene države će biti gubitnici kada je reč o neto dobiti jer, uprkos svemu, Kina je i dalje veliko tržište za njih - kaže ekonomista Simon Baptist

  • 1

Američki ministar trgovine Vilbur Ros kaže da bi koronavirus mogao da podstakne razvoj biznisa u SAD, odnosno da se odrazi pozitivno na američku ekonomiju. Da li je ovo još jedna u nizu provokacija?

U TV intervjuu za "Fox Business News", Ros kaže da bi trenutna situacija s koronavirusom mogla da "pomogne" Severnoj Americi da povrati radnike i poslove. Dok on, sa jedne strane, govori o boljitku američke ekonomije, strah zbog koronavirusa negativno utiče na kinesku ekonomiju i globalni rast.

Ros je istakao da ne želi da likuje nad situacijom u ovoj azijskoj zemlji, ali da bi virus mogao da poremeti njihov lanac snabdevanja i da "prebaci" poslove u SAD. Budući da ova njegova poruka nije shvaćena pozitivno, kasnije se oglasio department za trgovinu SAD, sa sapštenjem da "treba da bude jasno da je Rosu na prvom mestu držanje koronavirusa pod kontrolom i pružanje pomoći žrtvama".

Rosov portparol je rekao i da je "važno uzeti u obzir posledice partnerskog poslovanja sa zemljom koja ima tako dugu istoriju skrivanja realnih rizika od svog naroda i ostatka sveta". Demokrate su "jedva dočekale" ovakve konstatacije da se oglase, a među njima i kongresmen Don Bejer koji je pisao na Tviteru.

Ekonomista Simon Baptist, iz zajednice "Economist Intelligence Unit" (Singapur), rekao je za BBC da Rosa ovakav komentar čini "čudakom". - Kompanije neće praviti ozbiljne i dugoročne investicije na osnovu virusa koji može da traje od 3 do 6 meseci - kaže Baptist.

Takođe, ističe da bi koronavirus mogao da ima više negativnog, nego pozitivnog uticaja na SAD. - U suštini, Sjedinjene države će biti gubitnici kada je reč o neto dobiti jer, uprkos svemu, Kina je i dalje veliko tržište za njih. Ako kineska ekonomija značajno uspori s rastom, to će se jednako odraziti i na američku ekonomiju - kaže ovaj ekonomista.

Zajedno sa kolegama, Baptist prognozira da bi koronavirus mogao da ostavi gore posledice po svetsku ekonomiju, od SARS epidemije koja je trajala od 2002. do 2003. godine. SARS je pogodio 8.000 ljudi, uzrokovao više od 700 smrti i ugrozio globalnu ekonomiju za više od 30 milijardi dolara.

Video: SZO proglasio globalnu vanrednu situaciju zbog koronavirusa

(Telegraf Biznis/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>