• 9

"Uvođenjem zabrane rada nedeljom, napravili bismo sebi veliki problem"

Ta odluka je stvar dogovora između poslodavaca i radnika, kaže ministar Zoran Đorđević

  • 9

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Ðorđević, danas je na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, rekao da odluku o radu nedeljom treba ostaviti poslodavcima i radnicima, da se dogovore kako žele.

Ðorđević kaže da Ustav i zakon omogućavaju rad nedeljom, a da je poslodavac dužan da obezbedi radnicima jedan dan za odmor.

Dogovor između radnika i poslodavca, treba da bude u obostranom interesu - naglašava on, i dodaje da je saglasan sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, koji se protivi inicijativi za zabranu rada nedeljom.

Ministar za rad kaže da bismo zabranom rada nedeljom sami sebi napravili problem.

Najavio je uskoro i radnu grupu za izmenu Zakona o radu, što će, navodi, biti prilika da se razgovara o ovoj temi. Ističe da bi eventualna zabrana negativno uticala na srpski turizam, koji je u rastu.

Predsednik UGS "Nezavisnost", Zoran Stojiljković, kaže da pitanje rada nedeljom ne treba izdavajati u toj meri i da ono treba da bude stvar kolektivnog pregovaranja, uz definisanje plaćanja i eventualno mreže dežurnih trgovina.

Potpredsednik Saveza samostalnih sinidkata Srbije, Duško Vuković, kaže da sindikat traži da u zakonu piše da je nedelja dan odmora, a ne da je nedelja "po pravilu dan odmora", kako je po važećem zakonu. Naglasio je da zahtev da se zabrani rad prodavnica nedeljom - ne znači zalaganje za manje rada.

Da li ste za zabranu rada nedeljom?

Glasajte

Video: Kao u akcionom filmu: Prodavac savladao lopova!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dora

    Zabraniti rad nedeljom!!!

  • YY

    Pojedine gradjevinski firme, ako ti daju slobodan dan, a taj dan ti ne placaju, dali to postoji negde na svetu osim u Srbiji

  • Vosa

    Bilo bi bolje da se mesto zabranama drzava pozabavi uslovima rada, minimalnom platom, placanjem prekovremenog, porodiljskim odsustvom, otpustanjima s posla...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke