• 8

Odakle ćerki bivšeg predsednika Angole dve milijarde dolara?

Tajna kako je Izabel postala multimilijarderka u siromašnoj zemlji kakva je Angola, prema pisanju Njujork tajmsa, nalazi se u činjenici da je njen otac, dok je bio predsednik države, uzimao novac iz državne kase kad god je mogao

  • 8
Isabel dos Santos, José Eduardo dos Santos Foto: Profimedia, Wikipedia/Agência Brasil

Vest da Izabel, ćerka smenjenog predsednika Angole Žozea Eduarda dos Santoša, poseduje dve milijarde dolara za koje se sumnja da su stečene korupcijom, bila je povod da čuveni Njujork tajms svoj komentar posveti korupcionaškim aferama u siromašnim i nerazvijenim zemljama.

Tajna kako je Izabel postala multimilijarderka u siromašnoj zemlji kakva je Angola, prema pisanju lista, nalazi se u činjenici da je njen otac, dok je bio predsednik države, uzimao novac iz državne kase kad god je mogao.

To, međutim, nije bilo baš jednostavno. Niz nepostojećih firmi, poreski "rajevi", sumnjive investicione "šeme" i druge mahinacije završile su da novac završi na Izabelinom računu.

Kako piše "Njujork tajms", o tim mahinacijama postoje dokazi u vidu čak 715.000 mejlova, iz kojih se vidi kako je izvedena pljačka državne kase.

José Eduardo dos Santos Eduard dos Santoš, Foto: Wikipedia/Agência Brasil

List navodi i da se ti mejlovi i drugi dokumenti koji potvrđuju mahinacije nalaze u posedu Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara i nekoliko njihovih spoljnih saradnika, uključujući i novinare Njujork tajmsa.

Nerazvijene zemlje, bogate prirodnim resurasima, opljačkali su politički lideri i njihove porodice, piše list.

- Izabela dos Santoš imala je pomoć zapadnih kompanija, kao što je bostonska kosultantska grupa ''MekKinsi'', koja pomaže u upravljanju 400 kompanija, u 41 zemlji sveta, koje pripadaju porodici dos Santos, koja je kontrolisala prenošenje novca, što je svrstano u kategoriju "pranja novca - navodi Njujork tajms i konstatuje da su sve vreme "savetnici" iz razvijenih zemalja "uzimali svoj procenat".

Fabrika nakita

Bostonska konsultantska grupa kupila je švajcarsku fabriku nakita zloupotrebljenim novcem Angole, koji je ova zemlja pozajmila uz visoku kamatu. Pošto su Izabela i njen suprug upropastili fabriku, Angoli je ostao dug od 225 miliona dolara, tvrdi Njujork tajms. Isti savetnici bili su angažovani i da organizuju rad još jedne fabrike nakita, što je plaćeno preko kompanije sa Malte koja je u vlasništvu Isabele dos Santoš i njenog muža.

Angola pruža idealne uslove za pljačku državnih para, jer ima nafte i dijamanata, navodi list. Smrtnost dece je u toj zemlji među najvišim u svetu, a oko 30 odsto stanovništva preživljava sa 1,9 dolara na dan. Izabela dos Santoš i njen muž Sindika Dokolo, insistitraju da su svoje bogatstvo stekli na pošten način i da su sada zrtve "lova na veštice" i veoma dobro koordiniranog "političkog napada".

Međutim dokumenti koji su "isplivali" pokazuju kako je Izabela postala vlasnica veoma unosnih poslova, kao što je izvoz dijamanata, trgovina mobilnim telefonima, fabrika cementa, vlasništvo banaka... Novi predsednik koji je zamenio doš Santoša, Džoao Lorenso, zamrznuo je imetak Izabele dos Santoš i najavio da će uskoro biti podignuta optužnica protiv nje.

- Da li će se stanje u Angoli popraviti ili će sve ostati kao što je bilo do sada - poboljšati pita se, na kraju, komentator "Njujork tajmsa".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🦍

    31. januar 2020 | 18:57

    Poslala joj tetka iz Srbije

  • Aca

    31. januar 2020 | 18:32

    Nosila celo leto gajbice sa VIŠNJAMA! Sta je problem?

  • Boban

    31. januar 2020 | 17:39

    Ne verujem. Čovek baš deluje pošteno. Mozda je nosila gajbice kao nekad neko kod nas.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>