• 2

Kako male kompanije mogu da dobiju velike tendere?

Mala i velika preduzeća u Srbiji susreću se sa brojnim izazovima, a jedan od najvećih sigurno je saradnja sa velikim kompanijama.

  • 2
preduzeće

Foto: Pixabay

Kao što okosnicu svake privrede čine mala i srednja preduzeća, tako su ona suštinski važna i za najveće tržišne igrače. Brojne manje nabavke koje su neophodne velikim kompanijama najlakše i najbrže mogu se rešiti saradnjom sa malim i srednjim proizvodnim pogonima koji mogu najbrže da isporuče traženu količinu proizvoda ili uslugu.

Evo četiri najbrža koraka kako mala i srednja preduzeća mogu da budu odabrana na tenderima velikih kompanija:

Posmatrajte stvari iz ugla kompanije koja raspisuje tender

 

Shvatanje potreba kompanije koja raspisuje tender ključ je u ispunjavanju svih neophodnih zahteva. Samo ako dobro proučite i razumete šta treba kompaniji koja raspisuje tender, možete biti sigurni da ćete ispuniti sve njihove zahteve. U protivnom, ponuda koju dajete može biti polovična i tada su šanse za dobijanje posla neuporedivo manje.

Umrežavanjem do cilja

Čest je slučaj da mala ili srednja preduzeća ne mogu samostalno da ispune sve zahteve tendera koji je raspisala velika kompanija. Zbog toga udruživanje snaga sa drugim malim iili srednjim preduzećem može biti najlakše i najbrže rešenje. Umrežite se i pokušajte zajedničkim snagama da ispunite sve uslove raspisane tenderom.

Biznis aplikacija za XXI vek

 

Registrujte se na "Našu mrežu", prvu besplatna i jedinu biznis aplikaciju u Srbiji namenjenu malim i srednjim preduzećima. Ova platforma omogući će vam da se povežete velikim tržišnim igračima potpuno digitalno bez trošenja resursa i novca. Pred vama će se otvoriti pregršt prilika i tenedera, u kojima presuđuju isključivo kvalitet i cena, koji se mogu pronaći na jedinstvenoj online platformi u Srbiji. Uz to aplikacija će vam ponuditi i brojne korisne informacije koje će pomoći i unaprediti rast i razvoj vašeg posla.

Birajte pametno

 

Najzad, pažljivo birajte tendere na kojima učestvujete. Ako nemate dovoljno resursa i kapaciteta, teško da ćete uspešno uraditi posao, čak i ukoliko budete odabrani. Primamljivi finansijski apsketi ponekad mogu zadati više problema nego što ste mislili. U tim situacijama troškovi i gubici mogu višestruko prevazići dobitak na koji ste računali.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    31. januar 2020 | 20:58

    Svi koji se bave ikakvom proizvodnjom i imaju neku malo veću firmu već unapred znaju ko dobija tender. A male firme skoro da nema šanse da dobiju tender osim ako vlasnici nisu politički angažovani.

  • Nije nego

    1. februar 2020 | 08:57

    Uslov je da tender budec takav da se posao moze obavljati parcijalno ili zavrsavati tako da se racun izdaje na pocetku kvartala. I naravno da se placanje obavi za 60 dana. Samo u ovoj varijanti ce male firme koje uzmu veliki posao imati za PDV.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>