• 0

Više od 30 banaka beži u ovaj grad, donose 3.500 radnih mesta

"Niko drugi ne može da održi korak"

  • 0

Frankfurtski Bankenplac, finansijski centar Nemačke, jedan je od dobitnika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Prema istraživanju nemačke Landesbanke Hesen-Turingen (Helaba),  više od 30 stranih banaka donelo je odluku u korist nemačkog finansijskog centra, izjavila je analiticarka Helabe, Ulrike Bišof za novinsku agenciju Rojters.

- Ni jedan drugi bankarski centar ne može da održi korak - navela je ona.

Zbog izlaska Britanije iz Evropske unije, posle skoro pola veka članstva i tri i po godine političke i ekonomske neizvesnosti, finansijske kompanije koje su ranije poslovale u Londonu moraju da uspostave centrale u kontinentalnoj Evropi kako bi mogle i dalje da pružaju usluge na jedinstvenom EU tržištu u budućnosti.

Do kraja 2021. godine će, usled Bregzita, u frankfurtskim kulama verovatno biti otvoreno oko 3.500 novih radnih mesta, navodi Bišofova, koja godinama prati razvoj glavnog nemačkog finansijskog centra.

To je više radnih mesta nego što je pocenjeno da će biti ukinuto restrukturiranjem nemačkog bankarskog sektora.

- Imajući u vidu prvobitno predviđeni datum izlaska, verovatno je već došlo do znatnog povećanja broja zaposlenih izazvanog Bregzitom, koje će se nastaviti u srednjoročnom periodu, posebno zato što postoji period tranzicije - dodala je Bišof.

Bregzit je prema prvobitnom datumu trebalo da se dogodi krajem marta 2019.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke