• 37

"Ne, ne, ne": Pitali smo Beograđane koliko novca troše na cigare i hoće li ih baciti sad kad poskupe

Dnevno dajemo i do 700 dinara na paklicu

  • 37

Nacionalni dan bez duvanskog dima koji se u Srbiji obeležava 31. januara, ove godine prošao je u senci najave novog poskupljenja cigareta.

Iako statistika pokazuje da se u globalu broj pušača u Srbiji smanjio za 2 odsto pa u poređenju sa 2018. godininom kada je pušilo 37 odsto punoletnih građana, u 2019. godini taj procenat je 35, Srbija je i dalje među zemljama sveta u kojima se najviše puši.

Zbog novog pomeranja akciza, duvandžije će korigovati i svoje cene, tako da se prvo poskupljenje očekuje 3. februara (za cigarete kompanije Filip Moris), a drugo 10. februara (za Japan tobako).

Međutim, teško da će nas to naterati da prestanemo da konzumiramo cigarete, pa čak i ako u proseku dajemo i 3.000 mesečeno na iste.

Pitali smo naše sugrađane, koliko novca dnevno troše na cigarete i hoće li prestati da puše posle poskupljenja?

Pogledajte kakve smo odgovore dobili u videu na početku teksta.

(Telegraf Biznis/I.T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veki

    purnjala u srbiji kutiju lakija na dan. dosli u ameriku nemas gde i kad ,prestala. nema dana da ne pomislim na cigaru. posle 2 godine zapalim ponekad krisom od dece i muza. dodje mi da ne gasim koliko volim tu prokletinju.

  • jovan

    Tek kada neko prestane da puši, počinje da razume protivnike pušenja. Ostavio sam cigarete posle 30g aktivnog laganog trovanja. Za samo dva dana. Nije bilo lako, grčevi u stomaku, glavobolja, narkomanska kriza. I onda, posle samo mesec dana, počeo sam da dišem punim plućima, vratilo mi se čulo ukusa, poboljšao apetit...i svakog meseca sam imao 150 eur više u džepu. Ne branim prijateljima koji puše da zapale kada dođu kod mene kući i ne pokušavam da im objasnim da više ne smrdim na duvan, da mi kuća miriše normalno, na parfeme i deterdžente. U kafanama i kafićima je užas, posle pet minuta se čovek najstrašnije usmrdi i treba dva dana da se garderoba izluftira. I srećan sam što više ne spadam u trovače ni sebe a pogotovu drugih ljudi. U zadnjih par godina sam bio nekoliko puta u USA. Cigarete u proseku 11 dolara, a svuda zabranjeno. Ako zapališ na ulici, osećaš se ko gubavac. I zato, ko hoće da puši, neka radi to ali kod kuće ili van zatvorenog prostora. Zalažem se za zabranu pušenje u svim javnim zatvorenim prostorima.

  • Bivši

    Pušio preko 40 god, presto pre 3 godine, ne krziram i znam da više neću pušiti. Razlog za prestanak naravno ruinirano zdravlje. Moj recept za odvikavanje, palio po pola cigarete i postepeno smanjivao broj popušenih cigareta i količinu unetog nikotina. Za mesec do dva može da se ostavi duvan. Nadam se da će bar nekom biti od pomoći.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke