• 5

Nemačka širom Evrope traži železničare, fokus na Srbiji

Železnica traži 2.300 mašinovođa, 2.000 dispečera i 1.000 mehaničara

  • 5

U petak su u mestašcu Kornvesthajm kod Štutgarta okupljeni novinari mogli da vide trojicu Španaca. U kokpitu lokomotive sedeo je Albar Garsija (39), simpatični brkajlija iz Madrida. Budući mašinovođa i dvojica kolega deo su grupe od tridesetak Španaca koji su stigli na obuku u Nemačku, a onda će početi da rade za ovdašnje železnice.

Garsija je imao sreće – na konkurs Nemačkih železnica javilo se čak 11.000 kandidata iz Španije!

Ispražnjeno tržište rada

Potreba je ogromna. Nemačka železnica ima 320.000 zaposlenih, od toga 200.000 u Nemačkoj, i sada strahuje od praznog domaćeg tržišta rada. Posebno jer u penziju odlaze bejbibumerske generacije – one rođene između sredine četrdesetih i šezdesetih.

Već za ovu godinu Železnica traži 2.300 mašinovođa, 2.000 dispečera i 1.000 mehaničara. Onima na ubrzanoj obuci nudi se besplatan kurs jezika, Železnica navodno brine i o smeštaju, a zatim je stalni posao zagarantovan.

Fokus i na Srbiji

Od nedavno Nemačka železnica ima „cross border jedinicu“ koja traga za radnicima u inostranstvu. Kako kažu, osim Španije, fokus je na Srbiji, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Grčkoj i Italiji.

Veliko interesovanje u Španiji pokazuje da je „ispravno pronalaziti nove puteve u pridobijanju personala“, izjavio je Martin Zajler, član upravnog odbora Nemačkih železnica zadužen za ljudske resurse.

(Telegraf.rs / Izvor: DW)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NN

    Ahahahahahhaha, vas traže.... ahahahahahahah. Pa vi imate indukcijske telefone na željeznici. Prosjek alkoholiziranosti na srpskim željeznicama je zamalo veći od prosjeka godina provedenih u školi. Vaši “stručnjaci” ne bi znali ući u te mašine a gdje upravljati njima. 😂😂😂😂🤣🤣🤣 vic godine...fokus na Srbiji ahahahah.

  • dragan

    Najbolje da nas Njemačka sve uzme i da navijamo za bajern najbolje tako zar ne.

  • Paki

    Najbolje da uđemo sa Nemačkom u konfederaciju !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke