• 0
 ≫ 

Šansa za opštine i gradove: Mogu da dobiju 520 miliona dinara, a imaju 4 načina kako da ih troše

 ≫ 

Dodeljuje se i nagrada

  • 0
budzet

Foto: Pixabay

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uputilo je i ove godine opštinama i gradovima javni poziv za prijavu projekata koji će biti finansirani iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave koji iznosi 520.000.000 dinara.

Od ove godine iz Fonda, po posebnom konkursu, Ministarstvo dodeljuje i godišnju nagradu za najbolju opštinsku/gradsku upravu u primeni principa dobrog upravljanja u 2019. godini, kao vid finansijske podrške za dalje unapređenje dobre uprave i upravljanja na lokalnom nivou.

Ministar Branko Ružić poziva sve opštine i gradove da do 18. februara ove godine konkurišu sa projektima i na taj način reše neke od problema svojih zajednica.

- Izuzetno sam ponosan na svaki od 136 projekata koji smo do sada finansirali, kao i na spremnost opština i gradova da konkurišu sa pedantnom dokumentacijom - rekao je ministar i dodao da su se kroz Fond uređivale zgrade opština i gradova i modernizovao njihov rad, uvodio eParlament, uređivali vrtići, trgovi, pijačni prostor i podizao kulturni život širom Srbije.

Po rečima ministra ovakva podrška lokalu je važna jer je veliki pritisak na opštinama i gradovima da isporuče brze, efikasne usluge građanima, ponude zanimljiv sadržaj u svojim zajednicama i budu atraktivni za potencijalne investitore, a bore se sa decenijskim nerešenim problemima koji ih koče u tom napretku.

 

Gradovi i opštine mogu prijaviti četiri vrste projekata

Projekte koji unapređuju kvalitet života građana i građanki i doprinose lokalnom ekonomskom razvoju i zapošljavanju – izgradnja, sanacija, dogradnja i rekonsturkcija komunalne infrastrukture, školskih, predškolskih, kulturnih i sportskih objekata, kao i zgrada lokalnih institucija, zatim uređenje parkova, pijaca, trgova i rasvete – 364.000.000 dinara

Projekte koji doprinose bržem uvođenju e-Uprave i savremenih informacionih tehnologija radi unapređenja i modernizacija rada lokalnih uprava i boljeg pružanja usluga građanima, kao i tehničkih uslova za elektronsko povezivanje sa državnim i drugim organima i organizacijama – 52.000.000 dinara.

Projekte organizaciji kulturnih sportskih, turističkih i drugih manifestacija koje su od posebnog značaja za građane na njenoj teritoriji, kako i adekvatan prilaz ustanovama javnih službi osobama sa invaliditetom – 46.800.0000 dinara

Video: Tranzitna žila kucavica Srbije: Ovoj opštini je novi Koridor doveo najviše turista

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari