• 0

Direktori pesimisti: Kako voditi kompaniju u ovom nepredvidivom vremenu

Na koji način upravljati kompanijama u složenom i nepredvidivom vremenu?

  • 0
Jelena Miletić, Biznis kolumna

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Privatna arhiva

U periodu visoke i konstantne neizvesnosti, upravo je ovo ključno pitanje za čijim odgovorom tragaju lideri širom sveta. Posmatrajući godinu koja je ispred nas, 1.600 generalnih direktora iz 83 zemlje širom sveta iznelo je svoje stavove i zapažanja u okviru globalne ankete koju kompanija PwC sprovodi 23 godine zaredom.

Na početku nove decenije generalni direktori pokazuju rekordne nivoe pesimizma u pogledu globalne ekonomije, njih 53 odsto predviđaju pad stope privrednog rasta u 2020. godini, što je najviši nivo pesimizma od 2012. godine.

Ovakav pesimizam ne iznenađuje, pogotovo kada se uzme u obzir sveprisutna neizvesnost u pogledu trgovinskih tenzija, ekonomske politike, kao i geopolitička kriza. Izazovi sa kojima se suočava globalna ekonomija nisu novijeg datuma. Međutim, njihove razmere i brzina kojom neki od njih eskaliraju jesu novina, te su poslovni lideri suočeni sa mnogobrojnim izazovima.

U godini koja je pred nama poslovne lidere najviše brine preopterećenost propisima, trgovinski konflikti i neizvestan ekonomski rast.

Tu je zatim i opšteprisutni problem sa nedostatkom talentovanih kadrova koji je na samom vrhu liste razloga za zabrinutost poslednjih nekoliko godina. Zato je dodatno osposobljavanje zaposlenih jedna od ključnih tema o kojoj se danas vode mnoge polemike.

Naime, iako se generalni direktori širom sveta slažu da prekvalifikacija/dodatno osposobljavanje zaposlenih predstavlja najbolji način za prevazilaženje nedostatka veština, činjenica je da ne ostvaruju neki napredak u rešavanju ovog problema jer je samo 18 odsto ispitanika izjavilo da je ostvarilo „značajan napredak“ u pogledu uvođenja programa dodatnog osposobljavanja zaposlenih.

Isto mišljenje dele i zaposleni koji smatraju da im nije u dovoljnoj meri data mogućnost da razviju digitalne veštine izvan svojih uobičajenih radnih zaduženja.

Ipak, nije sve tako crno.

Iako živimo u vremenu neizvesnosti, mogućnosti, ipak, postoje. Danas lideri mogu da iskoriste mnoge prednosti veštačke inteligencije i drugih modernih tehnologija da preispitaju i unaprede način na koji posluju. Uz dobro osmišljenu strategiju, ozbiljnu fokusiranost na promenjena očekivanja zainteresovanih strana i iskustvo koje su mnogi stekli u proteklih deset godina u okruženju punom izazova, poslovni lideri mogu da prebrode ekonomske teškoće i da nastave da napreduju.

(Autor: Jelena Miletić, menadžer za marketing i komunikacije u kompaniji PwC Srbija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>