• 3
 ≫ 

Ratari se žale Merkelovoj: Zašto su tako niske cene hrane?!

 ≫ 

Ne radi se ni o kakvom nametanju državno uređenih minimalnih cena, već je reč o korektnim odnosima između različitih igrača - kaže Angela Merkel

  • 3

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se sa predstavnicima domaće prehrambrene industrije zbog njihove zabrinutosti izazvane veoma niskim cenama hrane domaće proizvodnje.

Ovaj sastanak usledio je posle povremenih protesta poljoprivrednika poslednjih meseci, koji tvrde da su nova ograničenja zaštite životne sredine previše restriktivna i da vlada Nemačke onemogućava da se domaći proizvođači hrane takmiče sa robom iz uvoza. Kritičari navode da pritisak spuštanja cena veoma utiče na zaštitu životinja i ekološke standarde.

Vlada, inače, obećava da će se pozabaviti uvođenjem "odgovarajućih" cena za visoko kvalitetnu hranu, prenosi AP, a Merkel je upozorila da se rezultati ne očekuju brzo i da je današnji sastanak bio samo deo duge diskusije koja predstoji.

- Naravno da morate zaraditi novac, kao i poljoprivrednici, i vi morate da negujete odnose sa kupcima, tako da se ne radi ni o kakvom nametanju državno uređenih minimalnih cena, već je reč o korektnim odnosima između različitih igrača. Pitanje je da li oni, koji proizvode hranu, mogu da prežive poštujući sve propise koji imaju smisla i pravedni su, ali i imaju svoju cenu? - upitala je Merkel.

Na naslovnoj strani današnjeg Bilda dominirao je naslov "Vlada želi da našu hranu učini skupljom". Lionel Souk, direktor lanca supermaketa Reve, stao je u odbranu cena kompanija.

- U Nemačkoj 13 miliona ljudi živi u siromaštvu ili na granici siromaštva - rekao je Souk za agenciju DPA, i dodao da pristupačne cene hrane omogućavaju siromašnim ljudima "zdravu i sigurnu ishranu.

Video: Koalicija Merkelove pred kolapsom: Angela će možda i pre isteka mandata morati da ode sa funkcije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    3. februar 2020 | 19:50

    To je uvek svugde tako ,trka ko ce uzeti vise ,svi su u igri,i izvoznici /uvoznici,proizvodjaci,oni koji plasiraju na trziste ,oni sto prodaju/preprodaju ali najvise kubure proizvodjaci ,njima se nekako najvise zakine da bi drugi neradnici zaradili na tudjoj muci

  • Darinka

    5. februar 2020 | 11:01

    Ahaaa eto informacija o"bogatoj" Njemačkoj čujmo Srbi i počujmo 13 miliona od 80 koliko ih pak ima.... siromaštvo....,a mi Srbi u Njemačku gledamo k'o u svetu kravu. Srbi pamet u glavu imamo najljepšu zemlju na planeti, VOLIMO je ljubimo je, pa šta ako smo malo i siromašni doće i bolja vremena u smislu ekonomije, financija i čega već ne,a dotle pomažimo malo svojoj lijepoj zemlji. Kroz što smo sve prošli,a nažalost i još uvijek prolazimo,bogatiji smo mi i od Njemačke i drugih "bogatih"zemalja, samo nam još fali malo više sloge i to je to. Dragi moji Srbi pamet u glavu samo nas sloga može brže vući naprijed,a to mi sigurno možemo i hoćemo. Živi bili ma gdje bili!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>