• 8
 ≫ 

Komšije rade punom parom: Hrvatska uposlila skoro 12.000 penzionera

 ≫ 

Po delatnosti, najviše penzionera radi u trgovini, a lokacijski posmatrano - u Zagrebu

  • 8

Rad u penziji je postao popularan u Hrvatskoj budući da je prošle godine zaposleno dvostruko više penzionera nego 2018, ali su se u praksi pojavili i nedostaci, piše portal mirovina.hr.

Ukupno posmatrano, samo jedan procenat penzionera u Hrvatskoj koristi opciju zapošljavanja. Jedni rade jer su stručni i dobro plaćeni, dok drugi “crnče” u trgovačkim centrima i fabrikama, ili voze taksi, jer ne mogu da žive s malom penzijom, navodi se u tekstu.

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje, do polovine punog radnog vremena zaposleno je trenutno 3.073 korisnika prevremene starosne penzije i 8.815 korisnika starosne penzije, odnosno ukupno 11.888 penzionera.

"Najdeblji kraj izvukli su oni s najnižom penzijom koja im se u slučaju rada umanjuje, dok korisnici porodičnih penzija nemaju pravo na rad pola radnog vremena. Penzionisani vojnici i policajci imaju od ove godine dodatno proširena prava na rad, jer mogu da biraju da li hoće da rade pola radnog vremena uz isplatu cele penzije ili celo radno vreme uz isplatu pola penzije", piše portal.

Prodavnica Lidl, otvaranje Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Najviše penzionera radi u trgovini, oko 2.200. Gotovo 2.000 ih se zadržalo u stručnim i naučnim delatnostima, dok je u ugostiteljstvu i hotelijerstvu trenutno svega oko 600 penzionera, a u avgustu ih je bilo više od hiljadu.

Prerađivačka industrija zapošljava oko 1.500 penzionera, a više od hiljadu ih je i u građevinarstvu. Poslovima prevoza i skladištenja bavi se njih 800, koliko ih je i u zdravstvenoj zaštiti i socijalnom staranju. U prosveti ih ima oko 400.

Najviše penzionera radi u Zagrebu (oko 4.000), u Primorsko-goranskoj županiji ih je skoro 1.400 zaposlenih, a u Splitskoj županiji oko 1.100. U Istri ih ima nešto manje od hiljadu, pa se nameće zaključak da se u penziji najviše radi tamo gde se i najbolje živi, jer su i mogućnosti za sam rad veće, ocenjuje se u tekstu.

Među zaposlenima na pola radnog vremena je oko 7.000 muškaraca i oko 4.000 žena.

Posmatrano po zanimanjima, najviše je zaposlenih penzionera stručnjaka i naučnika (više od 2.000), dok je rukovodilaca i direktora oko 1.700, koliko i inženjera i tehničara. Među penzionerima-radnicima ima i po hiljadu onih s "jednostavnim zanimanjima" i zanatlija, piše portal mirovina.hr.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis/mirovina.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    3. februar 2020 | 20:24

    Sistem ih je doveo u situaciju gde vazi ona krilatica da BEZ STARCA NEMA UDARCA ,samo vi redavajte vase probleme kako znate i umete nemojte samo da je Srbija kriva😉

  • Deda

    3. februar 2020 | 21:26

    I kod nas bi trebao da se usvoji zakon da onaj ko zeli da radi i posle navrsenih 65 godina moze da radi a ne po automatizmu mora da ode u penziju!

  • baba smilja iz darosave

    3. februar 2020 | 20:14

    nase pemzije su toliko velike da neznamo stacemo sa parama

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>