• 3

Srbija je, od svih zemalja Evrope, najviše napredovala na polju digitalizacije

Za sada je najvažnije povezivanje zemalja u regionu i razmena digitalnih usluga među njima - smatra Sim Sikut, direktor informacionih tehnologija u vladi Estonije

  • 3

Srbija je napravila krupne korake u protekle tri godine u procesu digitalizacije, ocenjuje direktor informacionih tehnologija u Vladi Estonije Sim Sikut, i ističe da je ona na tom putu najviše napredovala, u poređenju sa drugim zemljama Evrope i Evropske Unije.

Dalje objašnjava da Estonija, koja je najviše odmakla u procesu digitalizacije, zapravo, "malo toga može da podeli sa Srbijom, jer je većina stvari ovde već pokrenuta". Sikut kaže za Tanjug da, prema iskustvu njegove zemlje, ovoj priči nikada ne dođe kraj, ali je važno da vlada Srbije isprati sve tehnološke momente.

Važno je, kaže, da se istovremeno građanima omogući da "osete prednost digitalnih usluga, jer kada to osete - želeće ih još više". Jedan od argumenata za je taj da građani digitalizaciju svakako naširoko koriste u privatne svrhe, pa to praćenje trendova očekuju i od vlade.

Na pitanje šta bi trebalo da budu naredni koraci u procesu digitalizacije u Srbiji, odgovara da je za sada najvažnije povezivanje zemalja u regionu  i razmena usluga među njima.

Prema rečima Sikuta, i Estonija je mnogo uradila na unapređenju procesa digitalizacije: od pokretanja know-how, pa sve do novih rešenja. Dodaje i da proces digitalizacije ne pretpostavlja razvijenu privredu, i kao primer navodi Estoniju koja je pre 20 godina, kada je ušla u ovaj proces, bila sve samo ne razvijena zemlja.

Uslov je da države budu hrabre i da se prilagođavaju promenama.

Video: Mrzite kilometarske redove u prodavnicama?! Ovo je idealno rešenje za sve naše muke

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    4. februar 2020 | 12:34

    Ako gledate unazad onda jssmo nemojte gledati Ruske republike oni su jedini gori od Srbije a ostali su za citav vek ispred nas

  • Acc

    4. februar 2020 | 16:44

    Kad je osnova mala, svaki napredak je veliki.

  • Mirko

    4. februar 2020 | 16:39

    DAAAAAAAAA Baš su nas digitalizovali Još samo da nas čipuju kao pse ZALISNO

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>