• 6

Zemlje koje EU tera u propast: Najveće smanjenje plata osetili Grci

Prosečni platni paketi su 2019. bili mnogo niži nego 2010. godine i u Italiji, Španiji, Portugaliji, Hrvatskoj, na Kipiru...

  • 6

Radnici iz šest zemalja EU imali su prošle godine u proseku niže plate nego pre 10 godina, dok su primanja radnika u tri države-članice bloka ostala gotovo nepromenjena tokom istog ovog perioda, pokazuju rezultati istraživanja Instituta evropskih sindikata.

Prema danas objavljenim podacima do kojih je došao ETUI, prosečni platni paketi su 2019. bili niži nego 2010, u Italiji, Španiji, Grčkoj, Portugaliji, Hrvatskoj i na Kipiru, prenosi portal europeanmovement.eu.

Prosečan paket plata, prilagođen za inflaciju, uključujuci doprinose za socijalno osiguranje i naknadu na plate, u Grčkoj je bio manji za 15 odsto u odnosu na 2010. godinu, na Kipru za 7,0 odsto, u Hrvatskoj za 5,0 procenata, u Španiji i Portugaliji za po 4,0 odsto, a u Italiji za 2,0 procenta.

Istraživanje takođe pokazuje da je prosečan paket plata tokom poslednje decenije bio zamrznut ili neznatno povećan u Finskoj (+0,1%), Belgiji (+1,5%) i Holandiji (+1,5%).

- Radnici u šest zemalja EU su u goroj situaciji nego što su bili pre 10 godina. Lideri Unije vole da se hvale takozvanim oporavkom, ali za milione radnih ljudi u mnogim zemljama EU kriza nije gotova - izjavila je Ester Linč, zamenica generalnog sekterata Evropske konfederacije sindikata.

Dodaje da "EU mora da učini mnogo više za podsticanje povećanja plata i minimalnih zarada, i da pruži podršku jačem kolektivnom pregovaranju u gotovo svim zemljama koje su članice Unije”.

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zone

    Cela EU propada!Radnička klasa (više i ne postoji) najgore prolazi,preživljava,radnici se otpuštaju ili uvoze iz drugih zemalja da rade po 10-12h za minimalac.Stanarine otišle u nebo. Postali smo kao Indija,Bangladeš i Kina. Posao u fabrici ne može ni da se nadje a da nije preko Zeitarbeit firme,radiš 3 meseca i ćao uzme si drugog a sa druge strane dovode ih u autobusima iz Poljske da rade. Užasno vreme je došlo za celu Evropu.

  • M.K.

    Ovi iz grckog parlamenta imaju neki svoj nacionalisticki Ego stav, a koliko je eu odnosno nemacka ulozila u njihovu Infrastrukturu puteve i tako dalje, bitno da imaju svi po dve tri kreditne kartice 🙈

  • Dragan

    Ma oni oduvek tako zive. Ali zapadnjaci im namecu svoju filozofiju nacina zivota i rada. I to kod mediteranaca ne prolazi. Oni jednostavno zive sa prirodom ne pored nje ! Zato i dugo zive.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke