• 6
 ≫ 

Zemlje koje EU tera u propast: Najveće smanjenje plata osetili Grci

 ≫ 

Prosečni platni paketi su 2019. bili mnogo niži nego 2010. godine i u Italiji, Španiji, Portugaliji, Hrvatskoj, na Kipiru...

  • 6
Protest protiv smanjenja plata

Photo: Shutterstock

Radnici iz šest zemalja EU imali su prošle godine u proseku niže plate nego pre 10 godina, dok su primanja radnika u tri države-članice bloka ostala gotovo nepromenjena tokom istog ovog perioda, pokazuju rezultati istraživanja Instituta evropskih sindikata.

Prema danas objavljenim podacima do kojih je došao ETUI, prosečni platni paketi su 2019. bili niži nego 2010, u Italiji, Španiji, Grčkoj, Portugaliji, Hrvatskoj i na Kipiru, prenosi portal europeanmovement.eu.

Prosečan paket plata, prilagođen za inflaciju, uključujuci doprinose za socijalno osiguranje i naknadu na plate, u Grčkoj je bio manji za 15 odsto u odnosu na 2010. godinu, na Kipru za 7,0 odsto, u Hrvatskoj za 5,0 procenata, u Španiji i Portugaliji za po 4,0 odsto, a u Italiji za 2,0 procenta.

Istraživanje takođe pokazuje da je prosečan paket plata tokom poslednje decenije bio zamrznut ili neznatno povećan u Finskoj (+0,1%), Belgiji (+1,5%) i Holandiji (+1,5%).

- Radnici u šest zemalja EU su u goroj situaciji nego što su bili pre 10 godina. Lideri Unije vole da se hvale takozvanim oporavkom, ali za milione radnih ljudi u mnogim zemljama EU kriza nije gotova - izjavila je Ester Linč, zamenica generalnog sekterata Evropske konfederacije sindikata.

Dodaje da "EU mora da učini mnogo više za podsticanje povećanja plata i minimalnih zarada, i da pruži podršku jačem kolektivnom pregovaranju u gotovo svim zemljama koje su članice Unije”.

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    4. februar 2020 | 19:27

    Ma oni oduvek tako zive. Ali zapadnjaci im namecu svoju filozofiju nacina zivota i rada. I to kod mediteranaca ne prolazi. Oni jednostavno zive sa prirodom ne pored nje ! Zato i dugo zive.

  • amerika

    4. februar 2020 | 18:29

    Zato sto su veliki neradnici, pa nije eu duzna da daje pare, a niko nista ne radi...

  • M.K.

    4. februar 2020 | 21:30

    Ovi iz grckog parlamenta imaju neki svoj nacionalisticki Ego stav, a koliko je eu odnosno nemacka ulozila u njihovu Infrastrukturu puteve i tako dalje, bitno da imaju svi po dve tri kreditne kartice 🙈

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>