• 2

Više Teslinih kola u Srbiji? Mali najavio da država planira subvencije za hibridna i e-vozila

Srbija je već poslala u Brisel pregovaračku poziciju za poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine - kaže Sem Fabrici

  • 2
Tesla Model 3, električni automobil Printskrin: Youtube/ Tesla

U toku je analiza tržista i potencijala na osnovu kojeg vlada Srbije treba da se opredeli u kom obimu i na koji način treba da podrži nabavku hibridnih i električnih vozila, izjavio je danas Siniša Mali.

Na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio Program ekonomskih reformi u Srbiji do 2020. godine, Mali je na pitanje novinara kada će biti uvedene subvencije za električna i hibridna vozila, rekao da Ministarstvo životne sredine radi analizu tržista i potencijala.

- To je važna tema za sve građane, to je samo deo koji se odnosi na veći program zaštite životne sredine i takozvane zelene ekonomije. Vrlo brzo ćemo, nakon predloga Ministarstva životne sredine, izaći sa konkretnim programom podrške, odnosno subvencionisanja - rekao je ministar finansija.

Podsetio je da je 2011. ukinut porez na upotrebu električnih vozila, a da je krajem 2019. ukinut i porez na upotrebu hibridnih vozila.

Prvi srpski električni automobil Foto: Milena Đorđević

- U uslovima kada je tema o zaštiti životne sredine važna, subvencije za električna i hibridna vozila su manji, ali veoma bitan doprinos Vlade očuvanju i poboljšanju okoline - ističe Mali.

Šef Delagacije EU, Sem Fabrici, naglasio je važnost "zelene agende" za EU, i naveo da je Srbija već poslala u Brisel pregovaračku poziciju za poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

Fabrici je naveo i da je po "zelenoj agendi" plan da Evropa bude potuno ekološki neutralna do 2050. godine.

Osim vozila, dodaje, tu su i teme vezane za izgradnju energetski efikasnih objekata i proizvodnju hrane, kao i čitav skup drugih aktivnosti.

Podsetimo, Elon Mask je prošle godine najavio da planira otvaranje prodavnica "Tesla" u Srbiji, u 2020.

Video: Električni trotineti: Kako je omiljena igračka postala revolucija koja vam u Beogradu štedi i 500 €

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    5. februar 2020 | 10:08

    Ljudi jos voze yugo a ovaj strucnjak govori o el automobilima!!!!!! Od svog bogatstva izgubili vezu sa realnoscu!!!

  • Djox

    5. februar 2020 | 10:18

    Bolje ulozite u domove zdravlja i bolnice!O cemu ovaj prica,o kakvim el. kolima?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>