• 2

I Srbija razmišlja: Kako sa Britanijom posle Bregzita?

Do kraja 2020. godine, Britanija bi trebalo da primenjuje carinske stope koje su važile dok je bila u EU

  • 2
Zastava Velika Britanija, Brisel, skidanje Foto: Tanjug/AP

Srbija će do kraja 2020, kao i Evropska unija, morati da definiše budući način trgovine sa Velikom Britanijom, koja je 31. januara zvanično napustila EU, kažu za Tanjug iz Privredne komore Srbije.

- Mi bismo morali u toku ove ili već sledeće godine da potpišemo nekakav pravni okvir koji bi odredio i jasno definisao pravila saradnje. Taj pravni okvir će zavisiti od toga na koji način će EU ispregovarati o tehničkim detaljima za buduću trgovinu i ekonomske odnose sa Velikom Britanijom - kaže Mihajlo Vesović, savetnik predsednika PKS.

Srbija, inače, ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Do kraja 2020. godine Britanija bi trebalo da primenjuje carinske stope koje su važile dok je bila u EU, ali je privreda postavila pitanje šta će biti posle isteka tog roka i da li će ta zemlja sklapati nove sporazume o slobodnoj trgovini sa pojedinačnim zemljama, uključujući Srbiju.

Za srpske kompanije koje posluju sa Velikom Britanijom, kažu u Komori, do kraja ove godine neće se menjati uslovi o međusobnoj trgovini.

Zastava Velika Britanija, Brisel, skidanje Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija, na primer, već pregovara o direktnom trgovinskom sporazumu sa SAD i Japanom, a želja srpske privrede, kaže Vesović, jeste da međusobna trgovina naše zemlje sa Ostrvom bude što liberalnija u budućnosti.

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije i VB ima trend rasta nekoliko godina unazad, a prema poslednjim dostupnim podacima za novembar 2019. suficit je na našoj strani, u visini od 88 miliona evra.

Buduće definisanje trgovinskih odnosa između Srbije i Velike Britanije, navodi Vesović, treba staviti u kontekst regionalnih inicijativa na Zapadnom Balkanu i zajedničkog tržišta regiona koji broji više od 20 miliona stanovnika.

Ujedinjeno Kraljevstvo, s druge strane, ima 65 miliona potrošača i predstavlja veliko tržište sa snažnim potencijalom, i uprkos Bregzitu, ostaje jedno od najinteresantnijih tržišta u Evropi.

Ukupna spoljna trgovina Srbije i Velike Britanije iznosila je, zaključno sa novembrom 2019, više od 1,3 milijardi evra, od čega je razmena usluga bila 826 miliona evra.

Vrednost uvoza usluga iz UK za 11 meseci prošle godine je 274 miliona evra, što je znači povećanje od oko 33 odsto, u odnosu na isti period 2018. godine. Srpski izvoz usluga na britansko tržište, zaključno sa novembrom prošle godine, bio je 552 miliona evra (7 odsto više u odnosu na isti period pretprošle godine).

Video: To je to! Zastava Velike Britanije se više ne vijori u Briselu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>