• 0

EU želi nova pravila: Avio-kompanije će da likuju, a putnici da se nerviraju

Unija Evrope hoće da poveća minimum kašnjenja letova, za koji se putnicima isplaćuje novčana nadoknada

  • 0

Evropska unija će razmotriti povećanje kašnjenja letova za koje putnici mogu dobiti finansijsku nadoknadu, što bi moglo smanjiti troškove avio-kompanija, navodi se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Prema pravilima EU, putnici imaju pravo na nadoknadu do 600 evra ako je let odložen najmanje tri sata ili otkazan manje od 14 dana pre polaska.

Takođe, mogu dobiti naknadu ako im se odbije ukrcavanje. Međutim, neke države i sudovi su kritikovali pravila, ističući "da se države članice bore da obrade veliki broj potraživanja koja dobijaju".

Broj odšteta upućenih avio-kompanijama raste zbog porasta broja kašnjenja i otkazivanja letova. Hrvatska, koja je predsedavajuća EU, predložila je izmenu pravila o naknadi za kašnjenja i otkazivanja letova na razgovorima vlada EU o reviziji prava putnika koji bi trebalo da počnu u narednim nedeljama.

U neformalnom dokumentu, koji je podeljen državama članicama EU, Hrvatska je predložila da nivo nadoknade ostane isti kao sada za putnike, ali je predložila povećanje minimuma kašnjenja leta za koje avio-kompanije moraju da plate nadoknadu.

U dokumentu nije navedeno koji bi bio novi minimum kašnjenja, za koji bi putnici mogli da zahtevaju naknadu, niti za koji vremenski period bi se davala naknada za otkazivanje leta.

Video: Vodimo vas na putovanje kroz mini frontove na kopnu, moru, nebu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>