• 1
 ≫ 

APR: 215 turističkih agencija ostalo bez licence. Seničić: To ne znači da se gase

 ≫ 

Ko će na kraju moći da nam proda putovanje?

  • 1
putovanja

foto: pixabay.com

Agencija za privredne registre (APR) je izdala 262 licence turističkim agencijama, koje su uskladile svoje poslovanje sa novim Zakonom o turizmu i Pravilnikom, a iz Registra turizma izbrisala je 215 turističkih agencija kojima su prestale da važe licence.

Turističke agencije koje su brisane iz Registra su tako izgubile status organizatora putovanja i ne mogu da obavljaju delatnost sve dok ne dobiju nove licence, napisala je APR u saopštenju koje je poslala Telegrafu.

Nove licence, razvrstane u propisanu kategoriju prema novom zakonu, važiće tri godine od datuma donošenja rešenja o izdavanju licenci.

Ovo je ipak proizvoljno tumačenje podataka, rekao nam je Aleksandar Seničić iz Jute.

Prema njegovim rečima, kako je rok za usaglašavanje bio 31. januar, agencije su brisane po automatizmu jer je izašao novi zakon, tako da su brisali sve one koji nisu na vreme podneli zahtev. Međutim, kako ističe Seničić to ne znači da oni neće podneti zahtev i na tu mogućnost imaju pravo.

Taj rok je, dodaje uveden kako bi postajao kontinuitet prodaje aranžmana.

- Ako nisu predali dokumentaciju u tom roku, oni od 25. januara do momenta predaje zahteva ne smeju da prodaju turističke aranžmane. Dakle, neće biti brisani, već samo neće moći u tom periodu da vrše prodaju - kaže nam Seničić.

Kako ističe, podatak da je 215 agencija ostalo bez licenci, kako se tumači, nije dobar, odnosno nije pravi u ovom trenutku.

- Od tih 215 imate 150 njih koji su u procesu za licencu. Njima sada traje taj rok od 30 dana da podnesu dobru dokumentaciju. "Skinuti" su po automatizmu. Trenutno je oko 580 njih, ne turističkih agencija, već svih tzv. prodavaca turističkih aranžmana i organizacija, odnosno preporadavaca, posrednika koji postoje u APR- kaže on.

Od tih 580, kako očekuju u Juti, posle završetka ovog procesa, ostaće ih oko 480 sa licenom.

- Očekujemo da njih oko 10 odsto od tog broja 580 neće produžiti licencu, jer su povećani limiti, povećani su i troškovi organizovanja putivanja, licence su skuplje, depoziti osiguranja veći... kaže Seničić.

Novi Zakon o turizmu važi od marta prošle godine, a Pravilnik o uslovima i načinu rangiranja licence organizatora putovanja u različite kategorije, načinu promene kategorije licence, sadržini zahteva za izdavanje i obnavljanje licence, kao i o uslovima i načinu izdavanja svečane forme licence, stupio je na snagu 1. januara 2020. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukodlak

    20. januar 2022 | 11:01

    Pitam -kako i na koji nacin da ukinem Firmu,kada sve se uradi po protokolu,i U opstini,u pio,u A.P.R., i stavise treba da se uradi da bi se zatvorila firma? I na kraju traze ti zahtev da podneses. Kolika je ta SRPSKA birokratija,smanjila protokolarnu proceduru,kada se nezna redosled operacije. Valjda ,zahtev bi bio prva stavka, a ne zadnja. I dalje stize racun za PIO, SDO. BRUKA.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>