• 0

Poklon na Dan zaljubljenih: Kina će prepoloviti carine za proizvode iz SAD

Vrednost tih proizvoda je oko 75 milijardi dolara

  • 0

Kina će prepoloviti carine za 1.717 američkih uvoznih proizvoda, vrednih oko 75 milijardi dolara, prenosi CNBC.

Kinesko ministarstvo finansija je saopštilo danas da će od 14. februara uzvratne tarife na neke američke proizvode biti smanjene sa 10 na 5 odsto, a na drugu robu sa 5 na 2,5 procenata.

Smanjenja se odnose na uvoznu robu iz SAD, vrednu oko 75 milijardi dolara, na koju su 1. septembra 2019. uvedene povećane carine. Nakon smanjenja, carina na američku naftu iznosiće 2,5 odsto umesto sadašnjih 5 procenata, a tarifa na soju će biti srezana za 2,5 odsto.

U informaciji objavljenoj na veb sajtu Ministarstva finansija navodi se da ovaj potez ima za cilj "unapređenje zdravog i stabilnog razvoja kinesko-američke trgovine".

U odvojenom saopštenju piše da smanjenje tarifa, u pogledu "tajminga", korespondira sa odlukom SAD (donetom ovog januara) da će 14. februara prepoloviti tarife na kinesku robu u vrednosti od 120 milijardi dolara, sa 15 na 7,5 odsto.

Peking je poručio će naredno prilagođavanje carina zavisiti od toga kako se razvijaju kinesko-američki trgovinski odnosi i da se nada da će sa Vašingtonom u potpunosti eliminisati sva tarifna povećanja.

Dve zemlje su u januaru potpisale takozvanu prvu fazu trgovinskog sporazuma, čime je izbegnuta dalja eskalacija sukoba. Berze su ojačale nakon vesti o smanjenju tarifa. Tržista akcija u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu su ojačala za 2 odsto, a akcije u Japanu su skočile za skoro 3 procenta.

Video: Trampov specijalni izaslanik: Takse moraju biti ukinute, povlačenje priznanja zaustavljeno

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>