• 8

Uprava carina ponovo oborila rekord: U državnu kasu ulila 5,5 milijardi evra

U planu je i koncept e-carine koji treba da privuče nove investitore

  • 8
granični prelaz Batrovci, kolona kamiona Foto: Uprava carina

U državnu kasu se u prošloj godini slilo 653 milijardi dinara (5,5 milijardi evra) preko naplate carina, rečeno je danas na godišnjoj konferenciji Uprave carina Srbije u Nišu, na kojoj su predstavljeni rezultati rada carinske službe u 2019. i planovi za 2020. godinu.

Direktor Uprave carina, Miloš Tomić, istakao je da je carinska služba "još jednom prevazišla sopstveni rekord u naplati dažbina".

- Ako se uporedi naplata prihoda 2013. i 2019, vidi se da povećanje iznosi neverovatnih 83,44 odsto. Podaci o rezultatima naplate dažbina govore da carinska služba iz godine u godinu puni gotovo polovinu državnog budžeta - rekao je Tomić, i dodaje da "to znači da je naplaćeno 565 miliona evra više nego 2018".

Kaže i da je efikasnom naplatom carinska služba i ove godine obezbedila čak 51 odsto sredstava kojim raspolaže državni budžet.

Govoreći o modernizaciji poslovanja carine i poboljšanju servisa koji pruža privredi, Smiljana Kovačević (pomoćnik direktora u Sektoru za carinske postupke) kaže da će se najveći pomak tek osetiti nakon uvođenja koncepta e-carine.

- U narednih nekoliko godina potpuno ćemo automatizovati carinsko poslovanje, što znači da će se svi postupci odvijati elektronski. To će sigurno privući nove investitore, jer svi priželjkuju da poslovanje bude što predvidljivije, da se odvija brže i lakše - zaključuje Kovačević.

Upravnik carinarnice Niš, Saša Milenković, istakao je da se u toj carinarnici beleži stalni rast naplate prihoda. Izraženo u brojkama, u odnosu na 2013, on iznosi čak 362 procenata.

Video: Carinici na Batrovcima sprečili krijumčarenje marihuane

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hi

    6. februar 2020 | 18:30

    Ko ih je podelio posle ?

  • Carinik

    6. februar 2020 | 18:57

    Još samo da plata prati učinak i to bi bilo ono pravo!

  • Dario

    7. februar 2020 | 01:26

    Što ne kažete kolike su plate carinika? Od 35000 do 40000 dinara što je smešno obzirom koliko se puni budžet. Što ne kažete da je za 6 godina carinsku službu napustilo skoro 700 ljudi što je katastrofa! Carinik nema regres, nema topli obrok, nema plaćeni putni trošak, najgore plaćeni posao u Srbiji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>