• 3

Mračna strana najpoznatijih anđela: Brend Victoria's Secret optužen za mizoginiju

Kako su se "anđeli našli u paklu"? Njujork Tajms je istraživao i otkrio vešto čuvane insajderske detalje...

  • 3

Američki modni brend Victoria's Secret definisao je lepotu i ženstvenost onda kada su milioni žena tragali za idolom i "zvezdom vodiljom". Postati Viktorijin anđeo je prestiž i znak da će, do tada nimalo ili slabo poznati modeli, doživeti vrtoglavu svetsku slavu. Čuvenom pistom godinama su šetale Adrijana Lima, Žizel Bundšen, Alesandra Ambrosio...

Ipak, kompanija je sada u velikom problemu.

Krajem januara, Telegraf je pisao da je Victoria's Secret nakon otkazivanja kultne revije prošle jeseni, rešila da promeni i vlasnika, jer je prodaja krenula da pada. Ovoga puta, Tajms otkriva istinu o 2 moćna čoveka koja predstavljaju ovu kompaniju, a to su Lesli Veksner i Ed Razek.

Lesli Weksner (levo) i Ed Razek Foto: Getty Images for Fragrance Foundation

Oni su optuženi za mizoginiju, ponižavanje i zlostavljanje, sudeći po onome što je u intervjuima reklo više 30 devojaka koje su radile ili i dalje rade za Victoria's Secret, koja je, inače, ćerka-firma kompanije "L Brands", a njom godinama upravlja Ed Razek.

On je u više navrata prozvan za neprimereno ponašanje, jer je tražio od modela da mu sede u krilu i pokušavao je da ih poljubi. Jednu je čak dodirivao u predelu prepona, uoči izlaska na pistu, 2018. godine. Izvršni direktori su rekli da su upozoravali Razeka, a neke žene koje su se žalile, nisu dobro prošle.

Mnoge devojke su pristajale da poziraju nage, a da nekad i ne budu plaćene za to, jer su imale obavezu prema fotografu Victoria’s Secret-a, koji je kasnije neke fotografije koristio za skup "coffee-table" buk, zbog kojeg su se mnogi izvršni direktori kompanije osećali nelagodno, jer devojke nisu pozirale svojevoljno.

Kejsi Tejlor, koja je radila u PR službi kompanije Victoria’s Secret, kaže da je ponekad delovalo da Razek devojkama "ispira mozak", i da je uporno pokušavao da normalizuje svoje nedolično ponašanje.

Alesandra Ambrosio Foto: AP/Tanjug

Intervjui sa devojkama koje su trpele ovaj vid zlostavljanja, samo su upotpunili sliku koju je već formirao prošlogodišnji skandal: Veksner je zajedno sa Džefrijem Ipstejnom bio upleten u seksualni kriminal. Ipstejn, koji vodi njegovo milijardersko bogatstvo, navlačio je mlade žene predstavljajući se kao agent ove kompanije.

Na konto svih ovih navoda, Veksnerov portparol se nije oglasio, a Razek je Tajmsu poslao mejl:

"Ove optužbe su potpuno netačne, ili su izvučene iz konteksta. Imao sam sreću da radim sa velikim brojem vrhunskih modela, talentovanih profesionalaca. Među nama vlada uzajamno poštovanje".

Victoria’s Secret, koju je Veksner kupio 1982. za milion dolara, iz godine u godinu menja svoj status u očima publike, modela i potrošača. Njihove kampanje su često bile osporavane zbog prikazivanja stereotipnih muških fantazija usmerenih ka ženama, kao i po pitanju boje kože, oblika tela, građe, kilaže i rodnog identiteta.

Video: Adrijana Lima poslednji put prošetala pistom kao anđeo

(Telegraf Biznis/Njujork Tajms)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Razumem ga

    7. februar 2020 | 18:01

    Živ čovek, šta ćeš, samo mrtav i lud ne bi pipali

  • Miliš

    3. april 2020 | 19:24

    Pa ja vi poceci kilazu da nevudu bas mršace al da budu zgodne ka i do sad

  • Deja

    3. april 2020 | 19:20

    Pa to onsa smenitega i novog stavite i brend je ziv

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>