• 5

Šansa za srpske programere: Radite u tajnoj službi, očajnički traže radnike

Tajne službe za inostranstvo imaju više od 30 praznih radnih mesta

  • 5

Nemačke tajne službe oglase kojima traže IT radnike, naučnike i druge saradnike obajvljuju i u javnom prevozu, fitnes klubovima i drugim sličnim mestima u nadi da će tako doći do najjboljih kandidata, piše Dojče vele.

Metro nije samo sredstvo javnog prevoza već i mesto neobičnih ponuda za posao. "U tajnosti činiti dobro” - slogan je kojim Savezna ustanova za zaštitu ustavnog poretka (tajna služba) vrbuje suradnike, a slično zvuči i poruka Savezne kriminalisticke službe -"Činiti pravu stvar".

U potrazi za saradnicima u berlinskoj podzemnoj železnici mogu se videti i oglasi Ministarstva spoljih poslova. I ono traži IT stručnjake uz poziv “Diplomatija i digitalno - Vaša IT karijera u Ministarstvu spoljnih poslova”.

Nemačke tajne službe za inostranstvo imaju više od 30 praznih radnih mesta, od čega je oko polovina za kompjuterske stručnjake. A savezna policija bi ove godine trebalo da zaposli 2.150 ljudi. Da bi se našlo dovoljno ljudi za popunjavanje svih pozicija, kriterijimi su sniženi, navodi Dojče vele.

Dopušteno je više pravopisnih grešaka nego ranije, a kod testiranja telesne spremnosti izbačeni su skokovi u dalj i sklekovi, a uvedeno trčanje štafete.

Gotovo sve državne i javne ustanove, a ne samo policija, traže IT stručnjake. I to ne samo za borbu protiv sajber kriminala i internet bezbednost nego i za društvene mreže i medije, kaže za DW kriminolog na Visokoj policijskoj školi pokrajine Brandenburg Tomas-Gabrijel Ridiger.

- Naći odgovarajuće ljude za nepopunjena radna mesta je velik izazov i na saveznom i na pokrajinskom nivou - kaže Ridiger, koji nedostatak stručnjaka u IT oblsti objašnjava činjenicom da je nemačko društvo prekasno pocelo da se prilagodava digitalizaciji.

(Telegraf Biznis/Dojče vele)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sluzba

    U srbiji svaki drugi radi za sluzbu,bez racunara.uvece dodje i isprica ko je gde i sta.

  • DARKO 100%

    Radimo iskljucivo za nasu otadzbinu,Srbiju,Srbiju slavnih predaka ,za Srbiju najboljih vrednosti,za postenu Srbiju,za pravednu Srbiju,samo takva borba ima smisla za pravog Srbina

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke