• 21
 ≫ 

Našli računicu: Građani u ovom gradu u Srbiji mogu da se greju za samo 500 dinara mesečno

 ≫ 

Kada bi ceo grad bio priključen na toplovod,  fiksne troškove grejanja građani bi plaćali tri puta manje

  • 21
Radijator, zima, grejanje, kalorimetar, merac, ventil, grejanje, termostat

Foto: Pixabay

Šabačka "Toplana" od početka ove godine ne naplaćuje od građana priključenje na sistem daljinskog grejanja. Nakon što je gradsko veće donelo odluku da troškove priključenja umesto ubuduće finansira JKP "Toplana", u ovom preduzeću ističu da su zahtevi već počeli da pristižu.

Slobodan Jerotić, direktor JKP "Toplana" ističe da je ovo jedinstven primer i, kako kaže "pošteniji prema građanima". Jedini uslov je da objekat, zgrada ili kuća, nije više od 50 metara udaljen od mreže toplovoda.

- Do sada je svaki vlasnik zgrade (objekta) plaćao tržišne troškove priključenja koji su zavisili od udaljenosti zgrade od izgrađene mreže, kvaliteta i toplotnih gubitaka zgrade koja se priključuje odnosno potrebne snage toplotne podstanice, opremljenosti i kvaliteta ugrađene opreme. Posle toga u skladu sa postojećim lokalnim aktima, što bi rekli po sili zakona, Toplana bi preuzila  izgrađene objekte bez nadoknade i knjižila kao svoju imovinu. Na osnovu odluke gradskog veća, Toplana Šabac sada finansira i investira u svoju imovinu. Ovaj model predstavalja primer dobre prakse i za ostala toplanska preduzeća, ali i za druge javne sisteme kao što su Srbijagas ili EPS - kaže Jerotić.

Šabac

Foto: Grad Šabac

Odmah posle objavljivanja gradske odluke i mape svih trasa postojećeg toplovoda sa podacima o udaljenosti objekata, na sajtu preduzeća, javili su se građani koji su odlučili da zamene postojeće toplotne izvore. Najviše ih je u stambenim zgradama, a za besplatan priključak na toplovodni sistem zainteresovani  su i stanari u stambenim zgradama koje su u fazi izgradnje i građani koji su tek pribavili građevinske dozvole.

U ovoj godini, računaju u "Toplani", besplatno će se priključiti najmanje 200 novih korisnika, a tehnički na toplovodnu mrežu može da se priključi još oko 2600 domaćinstava.

Toplifikaciona mreža u Šapcu  ima 7800 korisnika, a na distributivnu gasovodnu mežu priključeno je 3000 korisnika. Ostali  Šapčani se greju na čvrsta goriva, mazut ili na struju.

U "Toplani" navode da veći broj korisnika  daljinskog grejanja garantuje stabilnije finansijsko poslovanje preduzeća, dok bi građani mesečno manje plaćali fiksne troškove grejanja. Veliki efekat bi se postigao i u zaštiti životne sredine.

- Fiksni troškovi se dele na površinu prostora koji je priključen na toplovod. Ukoliko bi svi građani Šapca bili priključeni na daljinsko grejanje cena fiksnog dela bi mogla da se smanji sa sadašnjih 34 dinara na 10 dinara po metru kvadratnom mesečno. To bi značilo da u periodu maj-septembar račun za stan od 50 kvadrata iznosi samo 500 dinara mesečno odnosno 6. 000 dinara godišnje - dodaje Jerotić.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(D. G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    8. februar 2020 | 22:34

    Da pustimo sad to jer su te price vec ispricane sve u pocetku nerealno niske cene i kad navuku narod onda se cene podignu,tako je i sa kablovskom bilo ,u pocetku sve kanale imas a posle ti ukinu i kazu ako hoces ovo ono moras posebno da platis,tako je i sa gasom bilo u pocetku jeftin a sad skuplji od struje za grejanje elem jedini vid ljudima koji se greju van toplana jedino spasenje i usteda je da se kuca izoluje,samo to jer jedino mozete ustediti i na struji i na grejanju ,sve razne peci,grejalice nista ne pomaze ako kuca nije izolovana itd...i sve na kraju ispadne isto ,samo izolovana kuca daje ustedu

  • Boki 1

    8. februar 2020 | 23:20

    Ja gas u kucu necu pa da mi ga dzabe ponude ta bomba mi netreba.

  • Pančevo

    9. februar 2020 | 01:45

    Evo kod nas u Pančevu 60 godina bije plamen prečnika 3 metra i visine od 7 do 10 metara u vazduh džabe!Rafinerski plamenik decenijama rasipa toplotnu energiju u vazduh bez ikakvog smisla kao da niko nije mogao da osmisli kako ta tolika vatra moze da zagreva sistem kojim bi se ceo grad grejao besplatno a mozda cak imao i tehnicku toplu vodu?Nema mozga u ovoj drzavi,samo drpanje i krađa se usavrsavaju,pametno nista.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>