≫ 

Tuga: Najmlađi obućar u Srbiji Miloš (23) izgubio lokal zbog 100 dinara!

 ≫ 

Milošu Ignjatoviću, najmlađem obućaru u Srbiji, svet se srušio kada je na licitaciji "izgubio" lokal zbog 100 dinara - njegovi Lozničani su mu vratili nadu

Obućar Miloš  Ignjatović Loznica

Foto: Privatna arhiva

O Lozničaninu Milošu Ignjatoviću (23) svojevremeno je Telegraf Biznis pisao kao najmlađem preduzetniku u ovom gradu i najmlađem obućaru u Srbiji.

Svoje sugrađane i naše čitaoce Miloš je zadivio odlukom da po završetku srednje elektrotehničke škole otvori  zanatsku radnju u centru grada i što je za četiri godine poštenim radom postao najpopularniji obućar.

Juče je, međutim, Miloš ostao bez lokala od šest kvadrata na Trgu Vuka Karadžića u Loznici zbog svega 100 dinara! Na licitaciji koju je raspisala gradska uprava, a koja je sprovedena juče, za toliko je višu cenu zakupa ponudio vlasnik jedne menjačnice, što znači da Lozničani ostaju bez omiljenog mladog obućara koji im je četiri godine vredno popravljao obuću.

Obućar Miloš  Ignjatović Loznica

Foto: Privatna arhiva

- Oglas kojim je objavljena licitacija sam slučajno video u lokalnim novinama i zaprepastio se. Nije mi bilo jasno zašto se i taj lokal licitira kada sam četiri godine radio u njemu i za to vreme uredno plaćao zakup i ostale troškove. Rečeno mi je da tako mora po zakonu. Izašao sam na licitaciju i bez lokala ostao zbog 100 dinara - kaže Miloš.

Svet se naglavačke okrenuo ovom mladom čoveku kada je shvatio da posle četiri godine mora da se iseli iz lokala u centru grada. Svašta mu je, kaže, prolazilo kroz glavu dok je pokušavao da se pribere. Prisetio se kako je prvi put, kada je završio školu i rešio da osnuje radnju odbijen na konkursu Nacionalne službe za zapošljavanje za podsticajna sredstva. Pa, onda, kada su ga jednom posetili inspektori i naložili da skine tendu. Setio se i slatkorečivih obećanja podrške mladima koji nameravaju da ostanu u gradu i mladim preduzetnicima, posebno čuvarima starih zanata...

Obućar Miloš  Ignjatović Loznica

Foto: Privatna arhiva

A onda i osmeha i pohvala zadovoljnih mušterija, kojima je menjao đonove, krpio patike, "udarao flekice"...

Košmar u glavi mu se razbistrio nakon što je razočaranje i ljutnju podelio na društvenim mrežama, jer su brzo počele da se nižu pozitivne rekacije sugrađana i drugih nepoznatih ljudi. Hrabrili su ga da istraje, pružali podršku, a pojedini i konkretnu pomoć.

- Nisam ni slutio da će ljudi pokazati toliko solidarnosti. Počeo sam ponovo da verujem kako ima nade i kako je ljudska dobrota jača od birokratskih propisa. Dve gospođe su mi besplatno ponudile lokale u centru grada, a jedna od njih mi je, kada sam ljubazno odbio ponudu jer ne želim da je oštetim, ubeđivala da pristanem i da joj umesto kirije koju bih plaćao popravljam obuću dok je živa - priča osmehujući se Miloš.

Posle svega, Miloš priznaje da pozitivnije posmatra život i ljude. Vredelo je,  kaže, razočarati se i izdržati još jedno iskušenje, kada ipak saznaš kolika ljubav, sloga i skromnost krase ljude pored kojih živiš.

- Gde god budem otvorio novu radnju izvesno vreme ću besplatno popravljati obuću, a novac od mušterija koje budu insistirale da plate uplatiću u humanitarne svrhe - javno je obećao Miloš.

Video: Da li je teže raditi u državnom ili privatnom sektoru?

(D. G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima kosmos iz dalekog svemira

    9. februar 2020 | 09:51

    Bravo Sine pošteno zarajuješ za sebe nažalost mladi u današnje vreme ne žele da se pomuče da zarade nego žele novac na brzinu prodajom narkotika i sl. Ti treba da im budeš primer kako se svojim radom i trudom dolazi do uspeha još jednom svakabti čast da si živ i zdrav

  • Jad, beda, čemer

    9. februar 2020 | 13:50

    Svaki dan je ovako, svugde u Srbiji... dok je na tv-u sve bajno i sjajno, plate i penzije nikad veće, nezaposlenih sve manje, korupcija i kriminal skoro da ne postoje,ukidaju se liste čekanja za operacije, sudstvo nezavisno i pošteno, podsticaji za mlade na svakom koraku, zakon isti za sve, dileri droge ne postoje, tenderi pošteni i otvoreni... kako je u stvarnosti ?! Narod sve gore živi, plate realno sve manje zbog velikih poskupljenja i nameta, harača, poreza, akciza, notara, javnih izvršitelja i raznih izuma napredne vlasti, gorivo najskuplje u Evropi a standard najmanji ?! Povećanje plata i penzija od 5% se najavljuje godinu dana, svaki dan po 10 puta, dok u međuvremenu sve poskupi i stignu još neke nove takse i porezi ionako bednom i siromašnom narodu. Kriminal na svakom koraku, korupcija potpuna na svim nivoima, zdravstvo nikad gore, liste čekanja za operacije sve duže jer nema doktora a i oni koji rade traže veliki novac za operacije, prosveta u rasulu,nastavnički kadar nikad gori i samo gleda da se prebaci negde ili ode u inostranstvo. Zakon i kazne važe samo za običan narod i sirotinju, bogati i bliski režimu se bahate nad narodom, privatnici se prema zaposlenima ponašaju kao prema robovima... Ima mnogo toga još... ne može da se napiše ni u roman koliko je nepravde, kriminala, korupcije i svega najgoreg u ovoj našoj jadnoj državi. A tek nam sledi obećano ,, zlatno doba Srbije,, ... verovatno samo za političare, partijske funkcionere i kriminalce. A dok to dođe, Srbija ostade prazna i pusta !

  • Nbg

    9. februar 2020 | 10:40

    Bravo Vlado Srbije. Terate mlade umesto da ih finansirate u tome da pokrenu neki biznis. Kad budemo svi mi mladi otisli odavde tek su vas pitati. Otvarate vrata migrantima time sto im poklanjate srpska domacinstva. Bruko od drzave.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>