• 1

Britanija u kandžama koronavirusa: Fali im medicinska oprema, firme ne mogu da rade, prodaja opada

Kina je zabranila turistička putovanja u inostranstvo na neodređeno vreme, a u hotelima na Ostrvu se masovno otkazuju rezervacije

  • 1
Ilustracija Korona virus, Koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Britanska vlada priprema planove za situaciju kada se zbog epidemije koronavirusa u Kini zatvara sve više gradova i fabrika što može dovesti do nestašice robe.

Jedna od briga je, kažu zvaničnici, što Britancima nedostaju zalihe medicinske opreme i komponenata za nesmetano poslovanje firmi.

Kompanije su pozvane da potraže alternative izvora snabdevanja, a nekoliko njih je upozorilo da mogu izdrže ako kriza potraje samo mesec dana, ali da će imati ozbiljne logističke probleme ako se kriza produži.

Izbijanje korona virusa već utiče na britansku turističku industriju. Kina je zabranila turistička putovanja u inostranstvo na neodređeno vreme, a u hotelima u Britaniji se masovno otkazuju rezervacije.

Takođe, prodaja luksuzne robe u Britaniji je značajno opala zbog nedolaska kineskih turista, piše Glas Amerike.

Iz "Barberija" su saopštili da je njihova prodaja opala u Kini za 80 odsto, pa su morali da zatvore 24 od 64 prodavnice u Kini. Radnje su zatvorili i "Najk", "Adidas", "Puma".

Međutim, britanska ekonomija nije jedina koja je pogođena koronavirusom. Raste zabrinutost zbog dugoročnih posledica po globalnu ekonomiju, a ekonomski analitičari ocenjuju da će se posledice tek osećati kad sve prođe.

Video: To je to! Zastava Velike Britanije se više ne vijori u Briselu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>