• 8
 ≫ 

"U Jagodini do kraja godine 5 novih fabrika": Palma o planovima za 2020. godinu

 ≫ 

- Imamo dve industrijske zone u Jagodini. Kupićemo još 5 hektara zemlje od poljoprivrednih proizvođača i tu zemlju ćemo ponuditi investitorima - najavio je Palma

 • 8
Dragan Marković Palma

Foto: Aleksandar Dobrosavljević

U Skupštini grada Jagodine danas je održana konferencija za novinare na kojoj su direktor Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja Predrag Lučić i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma predstavili rezultate privrede Jagodine i Pomoravskog okruga u 2019. godini.

- Želim da se zahvalim jagodinskim privrednicima koji zapošljavaju veliki broj radnika i proširuju svoje kapacitete, a posebno želim da se zahvalim stranim investitorima, koji su izabrali Jagodinu da otvore svoje fabrike, gde su došli sa ogromnim svetskim tržištem. To su fabrike koji izvoze i u 30 zemalja sveta. Fabrika za prozivodnju kuhinja "Mobil Turi" 99 posto kuhinja proizvedenih u Jagodini izvozi u Italiju. Oni sada proširuju svoje kapacitete i zaposliće još 50 radnika. Fabrika "Vibak" trenutno zapošljava 300 radnika i takođe proširuje kapacitete. Želim da se zahvalim prvoj stranoj fabrici u Jagodni "Andrea konfekcioni" kao i "Aunde". Oni su dali veliki doprinos trgovinskom suficitu Jagodine - rekao je Marković.

Dragan Marković Palma

U Skupštini grada Jagodine predstavljeni rezultati privrede Jagodine i Pomoravskog okruga u 2019. godini; Foto: Aleksandar Dobrosavljević

- Imamo dve industrijske zone u Jagodini. Kupićemo još 5 hektara zemlje od poljoprivrednih proizvođača i tu zemlju ćemo ponuditi investitorima. Do kraja godine u Jagodini će biti 5 novih fabrika, od kojih će 4 već početi da rade tokom 2020. godine, a  jedna, koja će biti najveća završiće svoje pogone 2021. godine. Želim da se zahvalim ljudima koji vode Srbiju, ali političari u Srbiji, posebno oni na lokalu nisu iskoristili ni 2 posto međunarodne popularnosti Srbije. Ne treba samo da zovu Beograd, već i da sami nešto urade. I šta sad mi treba da kažemo, kao nekada jedan vojvođanski političar, imamo 10 i po mliona evra suficit i "čije su naše pare". Ne.  Svi gradovi i opštine treba da se potrude da imaju suficit i svi zajedno treba da punimo budžet i državni i lokalni. Takođe se zahvaljujem i koalicionim parrtnerima u gadu Jagodini, SPS – u i Srpskoj naprednoj stranci, jer sve odluke donosimo jednoglasno u interesu naših građana. I u narednomn periodu ćemo nastaviti da dovodimo investitore, zapošljavamo ljude, kako bi smanjili odlazak naših građana u inostranstvo -  rekao je Marković.

Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja, rekao je da "Jagodina ima ubedljivo najveći trgovinski suficit u pomoravskom okrugu."

- Privreda Pomoravskog okruga ostvarila je spoljnotrgovinsku razmenu u 2019. godini u iznosu od 414. 437. 000 evra i izvoz nešto veći od 211 miliona evra. Ukupan suficit privrede Pomoravskog okruga u prošloj godini je 9.200.000 evra. Ubedljvo najbolji rezultat ostvarila je privreda Jagodine čiji suficit iznosi 10.500.000 evra, a najlošiji rezultat ostvarila je privreda opštine Paraćin, koja je u deficitu sa 14.152.000 evra - izjavio je direktor Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja sa sedištem u Kragujevcu, Predrag Lučić.

- Učešće privrede grada Jagodine u suficitu Pomoravskog okruga je 55,4 posto. Ukupna spoljnotrgovinska razmena grada Jagodine je 224.000.000 evra, od čega je izvoz 117.000.000. evra. Zemlje u koje je privreda Jagodine najviše izvozila u Italija, Rumunija, Nemačka, Rusija i Hrvatska. Od 2011. godine do danas izvoz privrede Jagodine je dupliran. 70 posto tog izvoza čine italijanske korporacije koje proizvode u Jagodini, a to su Vibak, Andrea konfekcioni, Grupa Turi kućine i Aunde. Od domaćih prozvođača na čelu je fabrika nameštaja „JELA“. Zahvaljujem se gradu Jagodini i gospodinu Markoviću na podršci privredi i čestitam menadžmentu kompanija koje su ostvarle odlične rezultate. Privreda Jagodina ide uzlaznom putanjom zahvaljujući i radu lokalne samouprave koja je ostvarila brojne privredne i političke kontakte u svetu - rekao je Lućić.

Konferenciji za novinare u Skupštini grada Jagodine, prisustvovali su i predsednik SPS u Jagodini i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević, predsednik SNS i šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Jagodine, Nikola Radosavljević i gradonačelnik Jagodine, Ratko Stevanović.

Video: Ovako izgleda Palmin jutarnji kik-boks trening

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • JA 035

  10. februar 2020 | 14:01

  Cveta biznis u JA,fabrike profitiraju od jeftine radne snage,okolina se nekontrolisano zagađuje,...,a šta imaju ljudi od toga ?

  15
  2

  Podelite komentar

 • toza

  10. februar 2020 | 16:38

  Za šta bravo, za minimalnu platu i oduzimanje dostojanstva za parče hleba?

  14
  1

  Podelite komentar

 • Dr. Mr.

  10. februar 2020 | 13:49

  Sid ima migrante.

  5
  3

  Podelite komentar