• 1

U ovoj zemlji svinjetina je glavna namirnica, ali nisu svi spremni za poskupljenje veće od 100 odsto

Rast cena kako svinjskog mesa, tako i ostale hrane, pripisuje se pojačanoj tražnji za vreme Lunarne nove godine, ali i korona virusu

  • 1

Cene svinjskog mesa u Kini skočile su za 116 procenata u januaru 2020. u odnosu na godinu ranije, što je ubrzanje u odnosu na decembarski rast od 97 odsto, pokazali su danas zvanični državni podaci.

Cene hrane u toj zemlji su zbog poskupljenja svinjetine u januaru zabeležile rast od 20,6 odsto na međugodišnjem nivou, što je poguralo ukupnu inflaciju u navedenom mesecu na 5,4 procenta na godišnjem nivou, prema podacima kineskog Državnog zavoda za statistiku, prenosi Rojters.

Analitičari su u anketi britanske agencije predviđali rast potrošačkih cena u Kini u januaru od 4,9 odsto međugodišnje. U decembru je kineska inflacija na godišnjem nivou iznosila 4,5 procenata.

Zavod za statistiku je u saopštenju, ubrzanje potrošačkih cena pripisao praznovanju oko Lunarne nove godine, kada je tražnja za svinjetinom, osnovnom namirnicom u kineskoj ishrani, uobičajeno pojačana, zatim epidemiji korona virusa i nižoj prošlogodišnjoj uporednoj bazi.

Video: Srpska rakija na kineskom tržištu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    Najbolje svinjsko meso je ono red masnog red mesa ,mi bi mogli dobar biznis sa Kinezima da napravimo ,da nasi domacini koji se bave svinjogojstvom da zarade neki dinar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke