• 1

U ovoj zemlji svinjetina je glavna namirnica, ali nisu svi spremni za poskupljenje veće od 100 odsto

Rast cena kako svinjskog mesa, tako i ostale hrane, pripisuje se pojačanoj tražnji za vreme Lunarne nove godine, ali i korona virusu

  • 1

Cene svinjskog mesa u Kini skočile su za 116 procenata u januaru 2020. u odnosu na godinu ranije, što je ubrzanje u odnosu na decembarski rast od 97 odsto, pokazali su danas zvanični državni podaci.

Cene hrane u toj zemlji su zbog poskupljenja svinjetine u januaru zabeležile rast od 20,6 odsto na međugodišnjem nivou, što je poguralo ukupnu inflaciju u navedenom mesecu na 5,4 procenta na godišnjem nivou, prema podacima kineskog Državnog zavoda za statistiku, prenosi Rojters.

Analitičari su u anketi britanske agencije predviđali rast potrošačkih cena u Kini u januaru od 4,9 odsto međugodišnje. U decembru je kineska inflacija na godišnjem nivou iznosila 4,5 procenata.

Zavod za statistiku je u saopštenju, ubrzanje potrošačkih cena pripisao praznovanju oko Lunarne nove godine, kada je tražnja za svinjetinom, osnovnom namirnicom u kineskoj ishrani, uobičajeno pojačana, zatim epidemiji korona virusa i nižoj prošlogodišnjoj uporednoj bazi.

Video: Srpska rakija na kineskom tržištu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    11. februar 2020 | 10:52

    Najbolje svinjsko meso je ono red masnog red mesa ,mi bi mogli dobar biznis sa Kinezima da napravimo ,da nasi domacini koji se bave svinjogojstvom da zarade neki dinar

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>